Suan La Tang
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3601
Składniki:
- 200 g pędów z bambusa w zalewie
- 200 g kukurydzy w zalewie
- 5 g suszonych grzybów mun
- 2 piersi z kurczaka
- 2 marchewki
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 1 l bulionu warzywnego z kostki
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki ostrej, mielonej papryki chili
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Suszone grzyby mun opłukać i moczyć przez 15 minut w 1 szklance letniej wody. Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w talarki. Kukurydzę oraz pędy bambusa osączyć z zalewy. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Piersi z kurczaka pokroić w podłużne cienkie plastry, oprószyć pieprzem, solą, mieloną papryka chili i obtoczyć w mące. Obtoczone dodać do zeszklonej cebuli i zrumienić. Następnie wlać do tego bulion warzywny, namoczone wcześniej i pokrojone w plastry grzyby, sos sojowy i ocet winny. Dodać również pokrojoną marchew, pędy bambusa oraz osączoną kukurydzę. Całość doprawić do smaku przyprawami, dokładnie wymieszać i gotować na średnim ogniu do miękkości składników. Gotową potrawę ściągnąć z ognia, przelać do miski i posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki
Komentarze (0)