Suan La Tang

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3601
Suan La Tang
fot. pelican / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 g pędów z bambusa w zalewie
  • 200 g kukurydzy w zalewie
  • 5 g suszonych grzybów mun
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1 l bulionu warzywnego z kostki
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki ostrej, mielonej papryki chili
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Suszone grzyby mun opłukać i moczyć przez 15 minut w 1 szklance letniej wody. Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w talarki. Kukurydzę oraz pędy bambusa osączyć z zalewy. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Piersi z kurczaka pokroić w podłużne cienkie plastry, oprószyć pieprzem, solą, mieloną papryka chili i obtoczyć w mące. Obtoczone dodać do zeszklonej cebuli i zrumienić. Następnie wlać do tego bulion warzywny, namoczone wcześniej i pokrojone w plastry grzyby, sos sojowy i ocet winny. Dodać również pokrojoną marchew, pędy bambusa oraz osączoną kukurydzę. Całość doprawić do smaku przyprawami, dokładnie wymieszać i gotować na średnim ogniu do miękkości składników. Gotową potrawę ściągnąć z ognia, przelać do miski i posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów