Szaszłyki z łososiem i ananasem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1172
Szaszłyki z łososiem i ananasem

Składniki:

  • • 200 g ananasa
  • • 250 g filetu z łososia
  • • 40 listków mięty
  • • 3 gałązki tymianku
  • • 3 gałązki kopru
  • • 3 g różowego pieprzu
  • • 30 ml oliwy z oliwek Olitalia
  • • 30 ml soku z cytryn Limmi
  • • sól

Opis przygotowania:

• Pokrój ananasa w kostki równej wielkości (około 3 cm).
• Oczyść filety łososia, obierz ze skóry i pozbądź się ewentualnych ości. Pokrój rybę w kostki równej wielkości, takie jak wcześniej przygotowane kostki ananasa.
• Przygotuj marynatę: listki tymianku i kopru posiekaj bardzo drobno. Zmieszaj z oliwą i sokiem z cytryn Limmi. Dodaj zmielony pieprz oraz sól. Marynatę wstaw do lodówki.
• Przygotuj szaszłyki: na długie drewniane wykałaczki bądź specjalne metalowe patyczki nadziewaj na przemian listki mięty, kostki ananasa oraz łososia. Przygotowane szaszłyki umieść w naczyniu i polej schłodzoną marynatą. Potrawę przykryj folią aluminiową i schłodź w lodówce przez 2 godziny.
• Schłodzone szaszłyki podsmażaj na patelni na małym ogniu przez około minutę z każdej strony.

Autor: katarzyna_fly

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów