Szaszłyki z łososiem i ananasem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1172
Składniki:
- • 200 g ananasa
- • 250 g filetu z łososia
- • 40 listków mięty
- • 3 gałązki tymianku
- • 3 gałązki kopru
- • 3 g różowego pieprzu
- • 30 ml oliwy z oliwek Olitalia
- • 30 ml soku z cytryn Limmi
- • sól
Opis przygotowania:
• Pokrój ananasa w kostki równej wielkości (około 3 cm).
• Oczyść filety łososia, obierz ze skóry i pozbądź się ewentualnych ości. Pokrój rybę w kostki równej wielkości, takie jak wcześniej przygotowane kostki ananasa.
• Przygotuj marynatę: listki tymianku i kopru posiekaj bardzo drobno. Zmieszaj z oliwą i sokiem z cytryn Limmi. Dodaj zmielony pieprz oraz sól. Marynatę wstaw do lodówki.
• Przygotuj szaszłyki: na długie drewniane wykałaczki bądź specjalne metalowe patyczki nadziewaj na przemian listki mięty, kostki ananasa oraz łososia. Przygotowane szaszłyki umieść w naczyniu i polej schłodzoną marynatą. Potrawę przykryj folią aluminiową i schłodź w lodówce przez 2 godziny.
• Schłodzone szaszłyki podsmażaj na patelni na małym ogniu przez około minutę z każdej strony.
• Oczyść filety łososia, obierz ze skóry i pozbądź się ewentualnych ości. Pokrój rybę w kostki równej wielkości, takie jak wcześniej przygotowane kostki ananasa.
• Przygotuj marynatę: listki tymianku i kopru posiekaj bardzo drobno. Zmieszaj z oliwą i sokiem z cytryn Limmi. Dodaj zmielony pieprz oraz sól. Marynatę wstaw do lodówki.
• Przygotuj szaszłyki: na długie drewniane wykałaczki bądź specjalne metalowe patyczki nadziewaj na przemian listki mięty, kostki ananasa oraz łososia. Przygotowane szaszłyki umieść w naczyniu i polej schłodzoną marynatą. Potrawę przykryj folią aluminiową i schłodź w lodówce przez 2 godziny.
• Schłodzone szaszłyki podsmażaj na patelni na małym ogniu przez około minutę z każdej strony.
Komentarze (0)