Curry warzywne z cieciorką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2444
Curry warzywne z cieciorką
fot. jules / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g cieciorki w zalewie
  • 4 listki świeżej mięty
  • 4 łyżki oleju
  • 3 łyżki pomidorów z puszki bez skórek
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 zielona młoda cukinia
  • 1 kalafior
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 0,5 łyżeczki mielonej gorczycy
  • pieprz czarny mielony
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Cieciorkę osączyć z zalewy. Kalafiora pokroić w różyczki, zalać go 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Cukinię pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli wsypać mielony kminek, kurkumę i curry. Składniki wymieszać i smażyć przez 30 sekund. Potem dodać do tego pokrojoną cukinię, ugotowanego wcześniej kalafiora i osączoną z zalewy cieciorkę. Następnie dodać do tego pomidory z puszki, wlać jogurt, całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dusić pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości warzyw. Kiedy warzywa zmiękną, ściągnąć je z ognia, przełożyć na talerz i udekorować listkami świeżej mięty.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów