Curry warzywne z cieciorką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2444
Składniki:
- 400 g cieciorki w zalewie
- 4 listki świeżej mięty
- 4 łyżki oleju
- 3 łyżki pomidorów z puszki bez skórek
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 zielona młoda cukinia
- 1 kalafior
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 0,5 łyżeczki mielonej gorczycy
- pieprz czarny mielony
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Cieciorkę osączyć z zalewy. Kalafiora pokroić w różyczki, zalać go 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Cukinię pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli wsypać mielony kminek, kurkumę i curry. Składniki wymieszać i smażyć przez 30 sekund. Potem dodać do tego pokrojoną cukinię, ugotowanego wcześniej kalafiora i osączoną z zalewy cieciorkę. Następnie dodać do tego pomidory z puszki, wlać jogurt, całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dusić pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości warzyw. Kiedy warzywa zmiękną, ściągnąć je z ognia, przełożyć na talerz i udekorować listkami świeżej mięty.
Komentarze (0)