Rogaliki migdałowe z kremem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 502
Składniki:
- 800 g mrożonego ciasta francuskiego
- 300 g płatków migdałowych
- Krem:
- 100 g mąki migdałowej
- 100 g masła
- 100 g cukru pudru
- 80 g mąki pszennej
- 1 jajko
- Syrop:
- 100 g cukru
- 100 ml wody
- 1 łyżeczka maki migdałowej
Opis przygotowania:
Ciasto francuskie rozmrozić, ułożyć na stolnicy i wyciąć w nim podłużne trójkąty o podstawie 6 cm.
Przygotować syrop: cukier z mąką migdałową przesypać do rondla, zalać wodą, wymieszać i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i wysmarować tym wycięte ciasto na stolnicy. Całość zwinąć w rulony i przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Przygotować krem: do miski wsypać mąkę migdałową, mąkę pszenną i cukier puder. Dodać do tego masło, wbić jajko i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę, po czym nałożyć ją na upieczone wcześniej rogaliki.
Wszystko posypać płatkami migdałowymi.
Przygotować syrop: cukier z mąką migdałową przesypać do rondla, zalać wodą, wymieszać i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i wysmarować tym wycięte ciasto na stolnicy. Całość zwinąć w rulony i przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Przygotować krem: do miski wsypać mąkę migdałową, mąkę pszenną i cukier puder. Dodać do tego masło, wbić jajko i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę, po czym nałożyć ją na upieczone wcześniej rogaliki.
Wszystko posypać płatkami migdałowymi.
Komentarze (0)