Rogaliki migdałowe z kremem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 320
Rogaliki migdałowe z kremem
fot. joyosity (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 800 g mrożonego ciasta francuskiego
  • 300 g płatków migdałowych
  • Krem:
  • 100 g mąki migdałowej
  • 100 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 80 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • Syrop:
  • 100 g cukru
  • 100 ml wody
  • 1 łyżeczka maki migdałowej

Opis przygotowania:

Ciasto francuskie rozmrozić, ułożyć na stolnicy i wyciąć w nim podłużne trójkąty o podstawie 6 cm.

Przygotować syrop: cukier z mąką migdałową przesypać do rondla, zalać wodą, wymieszać i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i wysmarować tym wycięte ciasto na stolnicy. Całość zwinąć w rulony i przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.

Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.

Przygotować krem: do miski wsypać mąkę migdałową, mąkę pszenną i cukier puder. Dodać do tego masło, wbić jajko i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę, po czym nałożyć ją na upieczone wcześniej rogaliki.

Wszystko posypać płatkami migdałowymi.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów