Kulki ptysiowe z parmezanem
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1701
Składniki:
- 120 g masła
- 4 jajka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 szklanki wody
- 0,5 szklanki mleka 2%
- 0,5 szklanki startego parmezanu
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Do rondla wlać wodę, mleko, wsypać cukier, szczyptę soli i postawić na średnim ogniu. Dodać do tego masło i rozpuścić je na płynną masę. Po rozpuszczeniu wsypać do tego mąkę i cały czas mieszać do chwili, aż wyrobimy ciasto. Po wyrobieniu ciasto ściągnąć z ognia i przełożyć do miski. Wbić do tego stopniowo po 1 jajku, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Po wbiciu wszystkich jaj, wsypać starty parmezan, wymieszać, po czym całość przełożyć do szprycy i wycisnąć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia w formie kulek. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i dobrze przestudzić.
Komentarze (0)