Kulki ptysiowe z parmezanem

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1394
Kulki ptysiowe z parmezanem
fot. stockimagefactory (elements.envato.com)

Składniki:

  • 120 g masła
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 szklanki wody
  • 0,5 szklanki mleka 2%
  • 0,5 szklanki startego parmezanu
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Do rondla wlać wodę, mleko, wsypać cukier, szczyptę soli i postawić na średnim ogniu. Dodać do tego masło i rozpuścić je na płynną masę. Po rozpuszczeniu wsypać do tego mąkę i cały czas mieszać do chwili, aż wyrobimy ciasto. Po wyrobieniu ciasto ściągnąć z ognia i przełożyć do miski. Wbić do tego stopniowo po 1 jajku, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Po wbiciu wszystkich jaj, wsypać starty parmezan, wymieszać, po czym całość przełożyć do szprycy i wycisnąć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia w formie kulek. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i dobrze przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów