Kotlety warzywne z dynią

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1417
Kotlety warzywne z dynią
fot. Nikolaydonetsk (elements.envato.com)

Składniki:

  • 800 g miąższu z dyni
  • 400 ml sosu słodko-kwaśnego z papryką
  • 4 łyżki oleju
  • 2 duże ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 0,5 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Ziemniaki oraz marchew umyć, przełożyć razem do jednego rondla, zalać wodą tak, aby składniki nie wystawały i ugotować je ze skórą do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki z marchewką odcedzić, obrać ze skóry i pokroić na małe kawałki. Miąższ z dyni pokroić również na małe kawałki, połączyć go z pokrojonymi gotowanymi ziemniakami, marchewką i razem zmiksować na jednolitą masę. Wsypać do tego skrobię kukurydzianą, doprawić do smaku solą, pieprzem, mielonymi nasionami kolendry, gałką muszkatołową i dokładnie wymieszać. Po wymieszaniu uformować z tego małe kotlety ręcznie. Rozgrzać mocno olej na patelni i smażyć na nim kotlety na rumiany kolor z obu stron. Gotowe ściągnąć z patelni i przełożyć na talerz. Podawać z sosem słodko-kwaśnym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów