Kotlety warzywne z dynią
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1417
Składniki:
- 800 g miąższu z dyni
- 400 ml sosu słodko-kwaśnego z papryką
- 4 łyżki oleju
- 2 duże ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- 0,5 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- 0,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Ziemniaki oraz marchew umyć, przełożyć razem do jednego rondla, zalać wodą tak, aby składniki nie wystawały i ugotować je ze skórą do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki z marchewką odcedzić, obrać ze skóry i pokroić na małe kawałki. Miąższ z dyni pokroić również na małe kawałki, połączyć go z pokrojonymi gotowanymi ziemniakami, marchewką i razem zmiksować na jednolitą masę. Wsypać do tego skrobię kukurydzianą, doprawić do smaku solą, pieprzem, mielonymi nasionami kolendry, gałką muszkatołową i dokładnie wymieszać. Po wymieszaniu uformować z tego małe kotlety ręcznie. Rozgrzać mocno olej na patelni i smażyć na nim kotlety na rumiany kolor z obu stron. Gotowe ściągnąć z patelni i przełożyć na talerz. Podawać z sosem słodko-kwaśnym.
Komentarze (0)