Kurczak w sosie pomidorowym i migdałami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2070
Składniki:
- 3 udka z kurczaka
- 3 łyżki oleju
- 0,5 szklanki ryżu Basmati
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
- Na sos:
- 100 ml przecieru pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka mielonych migdałów
- 1 łyżka mielonych pistacji
- 1 łyżka oleju
Opis przygotowania:
Udka z kurczaka oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, następnie zalać go 1,5 szklanki lekko osolonej wody, dodać do tego kurkumę i ugotować na sypko. Udka z kurczaka oprószyć solą oraz pieprzem i smażyć na rozgrzanym oleju do miękkości. Usmażone ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry i zeszklić na 1 łyżce rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku wsypać mielone migdały oraz pistacje i smażyć przez 30 sekund. Potem wlać do tego przecier pomidorowy, doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć go z ognia i polać nim usmażone mięso.
Całość posypać ugotowanym wcześniej ryżem z kurkumą i udekorować natką zielonej pietruszki.
Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry i zeszklić na 1 łyżce rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku wsypać mielone migdały oraz pistacje i smażyć przez 30 sekund. Potem wlać do tego przecier pomidorowy, doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć go z ognia i polać nim usmażone mięso.
Całość posypać ugotowanym wcześniej ryżem z kurkumą i udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)