Kurczak w sosie pomidorowym i migdałami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2070
Kurczak w sosie pomidorowym i migdałami
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 3 udka z kurczaka
  • 3 łyżki oleju
  • 0,5 szklanki ryżu Basmati
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • Na sos:
  • 100 ml przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mielonych migdałów
  • 1 łyżka mielonych pistacji
  • 1 łyżka oleju

Opis przygotowania:

Udka z kurczaka oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, następnie zalać go 1,5 szklanki lekko osolonej wody, dodać do tego kurkumę i ugotować na sypko. Udka z kurczaka oprószyć solą oraz pieprzem i smażyć na rozgrzanym oleju do miękkości. Usmażone ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry i zeszklić na 1 łyżce rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku wsypać mielone migdały oraz pistacje i smażyć przez 30 sekund. Potem wlać do tego przecier pomidorowy, doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć go z ognia i polać nim usmażone mięso.

Całość posypać ugotowanym wcześniej ryżem z kurkumą i udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów