Fajitas warzywne
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2418
Składniki:
- 2 pomidory
- 2 dojrzale awokado
- 2 łyżki syropu klonowego
- 2 listki pora
- 1 brokuł
- 1 cebula
- sól
- Ciasto:
- 200 g mąki kukurydzianej
- 100 g mąki pszennej
- 50 g zmiksowanego szpinaku
- 2 łyżki przegotowanej, letniej wody
- 0,5 łyżeczki mielonego kminku
Opis przygotowania:
Warzywa oraz awokado umyć i osączyć z wody. Brokuła podzielić na różyczki, przełożyć go do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawał, ugotować do miękkości i odcedzić. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Pomidory pokroić na małe kawałki. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w ćwiartki.
Przygotować ciasto: mąkę kukurydzianą przesypać na stolnicę i wymieszać ją z mąką pszenną oraz szczyptą soli. Szpinak zmiksować mikserem i dodać go do wymieszanych składników na stolnicy. Następnie wlać do tego letnią wodę i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na równe kawałki i bardzo cienko rozwałkować, po czym przełożyć je na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć z obu stron do chwili, aż zacznie się rumienić. Wtedy ściągnąć z patelni dodać do tego pokrojone wcześniej warzywa, brokuł i awokado.
Wszystko skropić syropem klonowym, zawinąć w rulony, związać listkami pora i wyłożyć na talerz.
Przygotować ciasto: mąkę kukurydzianą przesypać na stolnicę i wymieszać ją z mąką pszenną oraz szczyptą soli. Szpinak zmiksować mikserem i dodać go do wymieszanych składników na stolnicy. Następnie wlać do tego letnią wodę i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na równe kawałki i bardzo cienko rozwałkować, po czym przełożyć je na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć z obu stron do chwili, aż zacznie się rumienić. Wtedy ściągnąć z patelni dodać do tego pokrojone wcześniej warzywa, brokuł i awokado.
Wszystko skropić syropem klonowym, zawinąć w rulony, związać listkami pora i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)