Nanaimo Bars
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3271
Składniki:
- Na dolna warstwę:
- 250 g krakersów razowych
- 5 łyżek kakao
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 1 szklanka wiórek kokosowych
- 0,5 szklanki mielonych migdałów
- 0,5 kostki masła
- Na środkowa warstwę:
- 2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki Bird's Custard Powder - gotowego kremu w proszku
- 2 łyżki śmietany kremówki
- 0,5 kostki masła
- Na wierzchnia warstwę :
- 250 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki masła
Opis przygotowania:
Przygotować dolną warstwę: masło stopić w rondlu. Dodać do tego kakao, wsypać cukier, wiórki kokosowe, mielone migdały i dokładnie wymieszać. Następnie jajka ubić mikserem i dodać do wymieszanych składników. Całość mieszać drewnianą łyżka na małym ogniu do czasu, aż składniki zgęstnieją. Wtedy ściągnąć z ognia i przełożyć do kwadratowej formy na ciasto.
Przygotować środkową warstwę: masło utrzeć z cukrem pudrem na puszysta masę. Dodać do niej ekstrakt waniliowy, krem w proszku, śmietanę kremówkę i całość dokładnie wymieszać. Następnie nałożyć łopatką na przygotowaną wcześniej dolną warstwę.
Przygotować wierzchnią warstwę: czekoladę połamać na drobne kawałeczki i przełożyć do rondla. Dodać do tego masło i razem rozpuścić na małym ogniu na płynną masę. Rozpuszczona masę ściągnąć z ognia, lekko przestudzić, po czym polać całość.
Wszystko wstawić do lodówki na 2 godziny.
Przygotować środkową warstwę: masło utrzeć z cukrem pudrem na puszysta masę. Dodać do niej ekstrakt waniliowy, krem w proszku, śmietanę kremówkę i całość dokładnie wymieszać. Następnie nałożyć łopatką na przygotowaną wcześniej dolną warstwę.
Przygotować wierzchnią warstwę: czekoladę połamać na drobne kawałeczki i przełożyć do rondla. Dodać do tego masło i razem rozpuścić na małym ogniu na płynną masę. Rozpuszczona masę ściągnąć z ognia, lekko przestudzić, po czym polać całość.
Wszystko wstawić do lodówki na 2 godziny.
Komentarze (0)