Szaszłyki mięsno-serowe z chlebem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2019
Składniki:
- 40 g surowego boczku
- 20 g sera Gouda
- 6 kromek chleba tostowego
- 2 piersi z kurczaka
- 2 białe cebule
- 2 czerwone cebule
- 2 czerwone papryki
- sól
- pieprz mielony czarny
- Marynata:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka mielonego czerwonego pieprzu
- 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki chili
Opis przygotowania:
Paprykę umyć, osączyć z wody i pokroić na małe kawałki. Cebulę białą oraz czerwoną obrać ze skóry i pokroić w plastry. Chleb tostowy pokroić w kostkę. Ser Gouda pokroić w cienkie plastry. Przygotować marynatę: oliwę z oliwek przelać do miski i wymieszać ją z sosem sojowym i mielonym, czerwonym pieprzem oraz ostrą papryką chili. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do wymieszanych składników w misce. Surowy boczek oraz piersi z kurczaka pokroić na kawałki i dodać do całości. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu czarnego, dobrze wymieszać i wstawić na 40 minut do lodówki. Po tym czasie składniki wyciągnąć z lodówki i mięso osaczyć z marynaty. Wszystkie pokrojone wcześniej składniki oraz marynowane mięso nabić na patyczki szaszłykowe i piec na rozpalonym grillu do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie ściągnąć z grilla i podawać do spożycia.
Komentarze (0)