Szaszłyki mięsno-serowe z chlebem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1821
Szaszłyki mięsno-serowe z chlebem
fot. premus / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 40 g surowego boczku
  • 20 g sera Gouda
  • 6 kromek chleba tostowego
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 białe cebule
  • 2 czerwone cebule
  • 2 czerwone papryki
  • sól
  • pieprz mielony czarny
  • Marynata:
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego czerwonego pieprzu
  • 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki chili

Opis przygotowania:

Paprykę umyć, osączyć z wody i pokroić na małe kawałki. Cebulę białą oraz czerwoną obrać ze skóry i pokroić w plastry. Chleb tostowy pokroić w kostkę. Ser Gouda pokroić w cienkie plastry. Przygotować marynatę: oliwę z oliwek przelać do miski i wymieszać ją z sosem sojowym i mielonym, czerwonym pieprzem oraz ostrą papryką chili. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do wymieszanych składników w misce. Surowy boczek oraz piersi z kurczaka pokroić na kawałki i dodać do całości. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu czarnego, dobrze wymieszać i wstawić na 40 minut do lodówki. Po tym czasie składniki wyciągnąć z lodówki i mięso osaczyć z marynaty. Wszystkie pokrojone wcześniej składniki oraz marynowane mięso nabić na patyczki szaszłykowe i piec na rozpalonym grillu do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie ściągnąć z grilla i podawać do spożycia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów