
Zapiekanka mięsno-warzywna
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1725

Składniki:
- 300 g mielonego mięsa wieprzowego
- 300 g ziemniaków
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka tartego sera Gouda
- 1 młoda, zielona cukinia
- 0,5 łyżeczki przypraw do ziemniaków
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry, przełożyć do brytfanki i posypać je przyprawą do ziemniaków. Kalafiora pokroić w różyczki, przełożyć go do kolejnego rondla, zalać 1 ,5 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i dodać do ziemniaków. Mięso mielone zrumienić na rozgrzanym oleju na patelni i dodać do całości. Cukinię pokroić w cienkie plastry i dodać ją do składników. Wszystko oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, posypać tartym serem Gouda i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C. Piec do czasu, aż ser całkowicie się roztopi.
Komentarze (0)