Shiitake hamburger
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2662
Składniki:
- 300 g mielonego mięsa wołowego
- 30 g grzybów shitake
- 2 pomidory
- 2 liście sałaty
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka sezamu
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Pomidory oraz sałatę przełożyć na talerz. Mięso mielone przełożyć do miski. Grzyby shitake oczyścić, umyć i usunąć trzonki. 5 g grzybów pokroić w drobną kostkę i dodać do mięsa, a resztę pozostawić w całości. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do mięsa z grzybami. Dodać do tego również mąkę, wbić jajko, doprawić do smaku pieprzem oraz solą i dokładnie wyrobić ręcznie. Z wyrobionych składników uformować małe kotleciki, po czym przełożyć je na rozgrzany mocno olej na patelni i smażyć na rumiany kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu. Rozgrzać olej na patelni, dodać całe, oczyszczone grzyby shitake, oprószyć szczyptą soli i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu. Potem ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Na smażone grzyby nałożyć usmażone wcześniej kotlety, po czym całość dodać do składników na talerzu. Gotową potrawę posypać sezamem.
Komentarze (0)