Shiitake hamburger

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2441
Shiitake hamburger
fot. pelican / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g mielonego mięsa wołowego
  • 30 g grzybów shitake
  • 2 pomidory
  • 2 liście sałaty
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka sezamu
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Pomidory oraz sałatę przełożyć na talerz. Mięso mielone przełożyć do miski. Grzyby shitake oczyścić, umyć i usunąć trzonki. 5 g grzybów pokroić w drobną kostkę i dodać do mięsa, a resztę pozostawić w całości. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do mięsa z grzybami. Dodać do tego również mąkę, wbić jajko, doprawić do smaku pieprzem oraz solą i dokładnie wyrobić ręcznie. Z wyrobionych składników uformować małe kotleciki, po czym przełożyć je na rozgrzany mocno olej na patelni i smażyć na rumiany kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu. Rozgrzać olej na patelni, dodać całe, oczyszczone grzyby shitake, oprószyć szczyptą soli i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu. Potem ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Na smażone grzyby nałożyć usmażone wcześniej kotlety, po czym całość dodać do składników na talerzu. Gotową potrawę posypać sezamem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów