Szaszłyki batatowe z jabłkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1125
Szaszłyki batatowe z jabłkiem
fot. nlnnet / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 3 bataty
  • 3 jabłka renety
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Jabłka oraz bataty umyć i osączyć z wody. Bataty przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, pokroić je w plastry o grubości 1 cm i oprószyć szczyptą soli. Jabłka obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w cienkie krążki. Następnie pokrojone jabłka oraz bataty razem nabić na patyczki szaszłykowe, przełożyć do żaroodpornego naczynia, skropić oliwą z oliwek i piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 185°C przez 15 minut. Po tym czasie składniki wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów