Szaszłyki batatowe z jabłkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1125
Składniki:
- 3 bataty
- 3 jabłka renety
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Jabłka oraz bataty umyć i osączyć z wody. Bataty przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, pokroić je w plastry o grubości 1 cm i oprószyć szczyptą soli. Jabłka obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w cienkie krążki. Następnie pokrojone jabłka oraz bataty razem nabić na patyczki szaszłykowe, przełożyć do żaroodpornego naczynia, skropić oliwą z oliwek i piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 185°C przez 15 minut. Po tym czasie składniki wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Komentarze (0)