Placki batatowe z marchewką i śmietaną
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1233
Składniki:
- 200 ml kwaśnej śmietany
- olej do głębokiego smażenia
- Placki:
- 3 bataty
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 marchewka
- 1 jajko
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Bataty oraz marchew umyć i osączyć z wody. Oba warzywa obrać ze skóry i razem zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach do miski. Następnie do startych składników wbić jajko, wsypać mąkę, szczyptę soli, mielonego pieprzu i dobrze wymieszać. Wymieszane składniki nabrać łyżką, po czym włożyć je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na średnim ogniu na rumiany kolor. Po usmażeniu składniki ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na talerz. Gotowe placki podawać z kwaśną śmietaną.
Komentarze (0)