Placki batatowe z marchewką i śmietaną

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1233
Placki batatowe z marchewką i śmietaną
fot. mealmakeovermoms / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • olej do głębokiego smażenia
  • Placki:
  • 3 bataty
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 marchewka
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Bataty oraz marchew umyć i osączyć z wody. Oba warzywa obrać ze skóry i razem zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach do miski. Następnie do startych składników wbić jajko, wsypać mąkę, szczyptę soli, mielonego pieprzu i dobrze wymieszać. Wymieszane składniki nabrać łyżką, po czym włożyć je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na średnim ogniu na rumiany kolor. Po usmażeniu składniki ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na talerz. Gotowe placki podawać z kwaśną śmietaną.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów