Kotlety z dorsza i brokuła z sosem chili
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2546
Składniki:
- 200 g gotowego słodko-pikantnego sosu chili Tao Tao
- 60 g mrożonych filetów z dorsza
- 5 łyżek oleju
- 3 łyżki mąki
- 1 brokuł
- 1 główka sałaty
- 1 cebula
- 1 jajko
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Sałatę umyć, osączyć z wody i wyłożyć na talerz. Filety z dorsza rozmrozić i przepuścić przez maszynkę do mięsa na grubym sitku. Brokuła umyć, podzielić na różyczki, zalać 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Następnie odcedzić i połączyć z rybą. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i dodać do składników. Dodać do tego pokrojoną drobno natkę pietruszki, wbić jajko, doprawić do smaku pieprzem oraz solą i dokładnie wyrobić wszystko ręcznie. Potem z całości uformować małe kotlety i obtoczyć je w mące. Rozgrzać olej na patelni, dodać obtoczone w mące kotlety i smażyć na rumiany kolor. Usmażone wyciągnąć i wyłożyć na sałatę. Sos słodko-pikantny przelać do małej miseczki i podawać z kotletami na jednym talerzu.
Komentarze (0)