Kotlety z dorsza i brokuła z sosem chili

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2325
Kotlety z dorsza i brokuła z sosem chili
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 g gotowego słodko-pikantnego sosu chili Tao Tao
  • 60 g mrożonych filetów z dorsza
  • 5 łyżek oleju
  • 3 łyżki mąki
  • 1 brokuł
  • 1 główka sałaty
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Sałatę umyć, osączyć z wody i wyłożyć na talerz. Filety z dorsza rozmrozić i przepuścić przez maszynkę do mięsa na grubym sitku. Brokuła umyć, podzielić na różyczki, zalać 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Następnie odcedzić i połączyć z rybą. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i dodać do składników. Dodać do tego pokrojoną drobno natkę pietruszki, wbić jajko, doprawić do smaku pieprzem oraz solą i dokładnie wyrobić wszystko ręcznie. Potem z całości uformować małe kotlety i obtoczyć je w mące. Rozgrzać olej na patelni, dodać obtoczone w mące kotlety i smażyć na rumiany kolor. Usmażone wyciągnąć i wyłożyć na sałatę. Sos słodko-pikantny przelać do małej miseczki i podawać z kotletami na jednym talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów