Szaszłyk mięsny z pikantnym sosem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2337
Składniki:
- 600 g wieprzowiny bez kości
- 150 g wędzonego boczku
- 3 cebule
- 1 papryka czerwona i zielona
- 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
- 5 łyżek oleju
- sól
- Sos:
- 50 g majonezu
- 3 łyżki ketchupu
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 2 krople sosu tabasco
- 2 łyżki sosu sojowego
Opis przygotowania:
Mięso pokrój na kostki o wielkości 2-3 cm, boczek na plasterki 1cm. Obraną cebulę pokrój na talarki o grubości 0,5 cm. Paprykę podziel na ćiwartki, usuń środki, umyj i pokrój na trzycentymetrowe kawałki. Mięso i warzywa przemieszaj z pieprzem i olejem. Wszystkie składniki sosu włóż do miski, dobrze przemieszaj, dodaj do smaku soli, pieprzu i cukru. Pozostaw na krótko do odcieknięcia mięso i warzywa. Nadziej na szpadkę rożna i piecz. Często obracaj rożnem i smaruj kawałki mięsa olejem. Gotową potrawę posyp solą.
Komentarze (0)