Szaszłyk mięsny z pikantnym sosem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2132
Szaszłyk mięsny z pikantnym sosem
fot. MONIKA STRUK

Składniki:

  • 600 g wieprzowiny bez kości
  • 150 g wędzonego boczku
  • 3 cebule
  • 1 papryka czerwona i zielona
  • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 5 łyżek oleju
  • sól
  • Sos:
  • 50 g majonezu
  • 3 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 2 krople sosu tabasco
  • 2 łyżki sosu sojowego

Opis przygotowania:

Mięso pokrój na kostki o wielkości 2-3 cm, boczek na plasterki 1cm. Obraną cebulę pokrój na talarki o grubości 0,5 cm. Paprykę podziel na ćiwartki, usuń środki, umyj i pokrój na trzycentymetrowe kawałki. Mięso i warzywa przemieszaj z pieprzem i olejem. Wszystkie składniki sosu włóż do miski, dobrze przemieszaj, dodaj do smaku soli, pieprzu i cukru. Pozostaw na krótko do odcieknięcia mięso i warzywa. Nadziej na szpadkę rożna i piecz. Często obracaj rożnem i smaruj kawałki mięsa olejem. Gotową potrawę posyp solą.

Autor: msinter

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów