Sałatka warzywna z jajkami i sosem pikantnym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3639

Składniki:

  • 10 jajek
  • 300 g mrożonego groszku
  • 4 małe pomidory
  • rzeżucha do posypania
  • sól
  • Sos:
  • 50 g chudego sera białego
  • 50 g majonezu
  • 50 g startej cebuli
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1/8 l śmietany
  • słodka papryka
  • pieprz biały
  • kilka kropel sosu Tabasco

Opis przygotowania:

Nakłuj owalny wierzchołek jajek, aby nie popękały podczas gotowania. Następnie włóż jajka do wrzącej wody i gotuj przez 7 minut. ostudź w zimnej wodzie i obierz. Groszek włóż do 1 litra osolonej, wrzącej wody. Gotuj przez 2 minuty na dużym ogniu, przepłukaj i osącz na sitku. Groszek połóż na 4 talerzach, na nim połówki jajek, a między jajkami pomidory pokrojone w ósemki. Posyp świeżą rzeżuchą.

Składniki na sos włóż do miski, dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku. Bezpośrednio przed podaniem, jajka i warzywa polej sosem.

Można podawać z kromkami bułki podsmażonej na maśle.

Autor: bajka

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów