Sałatka warzywna z jajkami i sosem pikantnym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3890
Składniki:
- 10 jajek
- 300 g mrożonego groszku
- 4 małe pomidory
- rzeżucha do posypania
- sól
- Sos:
- 50 g chudego sera białego
- 50 g majonezu
- 50 g startej cebuli
- 2 łyżki ketchupu
- 1/8 l śmietany
- słodka papryka
- pieprz biały
- kilka kropel sosu Tabasco
Opis przygotowania:
Nakłuj owalny wierzchołek jajek, aby nie popękały podczas gotowania. Następnie włóż jajka do wrzącej wody i gotuj przez 7 minut. ostudź w zimnej wodzie i obierz. Groszek włóż do 1 litra osolonej, wrzącej wody. Gotuj przez 2 minuty na dużym ogniu, przepłukaj i osącz na sitku. Groszek połóż na 4 talerzach, na nim połówki jajek, a między jajkami pomidory pokrojone w ósemki. Posyp świeżą rzeżuchą.
Składniki na sos włóż do miski, dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku. Bezpośrednio przed podaniem, jajka i warzywa polej sosem.
Można podawać z kromkami bułki podsmażonej na maśle.
Składniki na sos włóż do miski, dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku. Bezpośrednio przed podaniem, jajka i warzywa polej sosem.
Można podawać z kromkami bułki podsmażonej na maśle.
Komentarze (0)