Phanaeng kai
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2702
Składniki:
- 500 ml mleka kokosowego
- 5 suszonych papryczek chili
- 2 piersi z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 2 pietruszki (korzeń)
- 1 dymka
- 1 łyżka pasty krewetkowej
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- 1 suszona trawa cytrynowa
- 1 łyżeczka mielonej papryki chili
- 0,5 łyżeczki mielonego kminku
- pęczek drobnego szczypiorku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Pietruszkę obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Piersi z kurczaka umyć, osączyć z wody i pokroić na kawałki. Suszoną papryczkę chili pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Szczypiorek pokroić na kawałki. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojoną na drobne kawałki trawę cytrynową, mieloną paprykę chili i kminek. Smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu, po czym dodać do tego pokrojone piersi z kurczaka i lekko zrumienić. Do zrumienionego mięsa dodać pastę krewetkowa, pokrojoną pietruszkę i całość zalać mlekiem kokosowym. Doprawić do smaku pieprzem, solą, cukrem brązowym, wymieszać i gotować do miękkości mięsa. Gotowe danie ściągnąć z ognia, przelać do miski i posypać pokrojoną papryczka chili i szczypiorkiem.
Komentarze (0)