Phanaeng kai

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2702
Phanaeng kai
fot. [email protected] / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 500 ml mleka kokosowego
  • 5 suszonych papryczek chili
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 pietruszki (korzeń)
  • 1 dymka
  • 1 łyżka pasty krewetkowej
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 1 suszona trawa cytrynowa
  • 1 łyżeczka mielonej papryki chili
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Pietruszkę obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Piersi z kurczaka umyć, osączyć z wody i pokroić na kawałki. Suszoną papryczkę chili pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Szczypiorek pokroić na kawałki. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojoną na drobne kawałki trawę cytrynową, mieloną paprykę chili i kminek. Smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu, po czym dodać do tego pokrojone piersi z kurczaka i lekko zrumienić. Do zrumienionego mięsa dodać pastę krewetkowa, pokrojoną pietruszkę i całość zalać mlekiem kokosowym. Doprawić do smaku pieprzem, solą, cukrem brązowym, wymieszać i gotować do miękkości mięsa. Gotowe danie ściągnąć z ognia, przelać do miski i posypać pokrojoną papryczka chili i szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów