Bakłażan w pikantnym sosie

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2401
Bakłażan w pikantnym sosie
FotoosVanRobin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 500 g bakłażanów
  • 3 łyżki gotowego sosu sojowego ciemnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 małe ostre papryczki chili
  • 2 łyżeczki octu ryżowego
  • 1 łyżka wina ryżowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Bakłażany obrać ze skóry, pokroić w większa kostkę, sparzyć lekko osolonym wrzątkiem, osączyć z wody i przełożyć do miski. Dodać do niego wino ryżowe, sos sojowy ciemny, olej sezamowy, ocet ryżowy i dokładnie wymieszać. Następnie wkroić papryczkę chili, posiekany drobno czosnek, szczypiorek, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i odstawić na 15 minut w temperaturze pokojowej.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów