Bakłażan w pikantnym sosie
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2401
Składniki:
- 500 g bakłażanów
- 3 łyżki gotowego sosu sojowego ciemnego
- 2 ząbki czosnku
- 2 małe ostre papryczki chili
- 2 łyżeczki octu ryżowego
- 1 łyżka wina ryżowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Bakłażany obrać ze skóry, pokroić w większa kostkę, sparzyć lekko osolonym wrzątkiem, osączyć z wody i przełożyć do miski. Dodać do niego wino ryżowe, sos sojowy ciemny, olej sezamowy, ocet ryżowy i dokładnie wymieszać. Następnie wkroić papryczkę chili, posiekany drobno czosnek, szczypiorek, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i odstawić na 15 minut w temperaturze pokojowej.
Komentarze (0)