
Loco Moco w sosie karmelowym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2431

Składniki:
- 1 szklanka ryżu
- 4 łyżki oleju
- 2 gotowe hamburgery
- 2 jajka
- 2 marchewki
- 2 łyżki zielonego groszku w zalewie
- sól
- pieprz biały
- Na sos karmelowy:
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1 łyżka śmietany kremówki
- 0,5 szklanki bulionu warzywnego z kostki
Opis przygotowania:
Ryż opłukać pod bieżącą wodą, po czym zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Marchew umyć, obrać ze skóry, pokroić w kostkę, a następnie zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Ugotowaną odcedzić i dodać do ryżu. Dodać do tego osączony z zalewy zielony groszek, całość wymieszać i wyłożyć na talerz. Gotowe hamburgery przełożyć na 2 łyżki mocno rozgrzanego oleju na patelni i smażyć z obu stron do miękkości mięsa. Potem osączyć z tłuszczu i dodać do ryżu. Rozgrzać kolejne 2 łyżki oleju na patelni, wbić do tego jajka i smażyć do czasu, kiedy białko się zetnie, a żółtko pozostanie w niezmienionej postaci. Wtedy ściągnąć z ognia i dodać do pozostałych składników.
Przygotować sos karmelowy: mąkę przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i zrumienić. Następnie dodać do tego masło oraz masło orzechowe i dokładnie wymieszać. Do wymieszanych składników wlać bulion warzywny, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, zagotować, po czym ściągnąć z ognia, wlać śmietanę i wszystko dokładnie wymieszać.
Gotowym sosem polać całą potrawę.
Przygotować sos karmelowy: mąkę przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i zrumienić. Następnie dodać do tego masło oraz masło orzechowe i dokładnie wymieszać. Do wymieszanych składników wlać bulion warzywny, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, zagotować, po czym ściągnąć z ognia, wlać śmietanę i wszystko dokładnie wymieszać.
Gotowym sosem polać całą potrawę.
Komentarze (0)