Szarlotka z jabłkiem w soku pomarańczowym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3308
Składniki:
- 100 ml śmietany kremówki
- 100 ml soku pomarańczowego
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej
- Na ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 3 jabłka
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki masła do wysmarowania blachy do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0,5 szklanki letniego mleka
Opis przygotowania:
Jabłka umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w cienkie plastry i zasypać cynamonem oraz 2 łyżkami cukru pudru.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i zmieszać ze szczyptą soli. Dodać do tego 3 łyżki pokrojonego masła, wbić jajko, wlać letnie mleko i z całości wyrobić elastyczne ciasto. Wyrobione zbić w kulę, po czym obwinąć folią spożywczą i na 30 minut wstawić do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i podzielić na dwa kawałki. Oba kawałki ciasta rozwałkować na grubość 0,7 mm.
Blachę do pieczenia wysmarować masłem i wyłożyć jeden z rozwałkowanych kawałków ciasta, a na niego pokrojone jabłka z cynamonem i całość nakryć drugim, rozwałkowanym kawałkiem ciasta. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 220 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, podzielić na porcje i zalać sokiem pomarańczowym. Śmietanę kremówkę ubić z 1 łyżką cukru pudru na puszystą pianę i nałożyć na ciasto. Tuż przed podaniem posypać świeżo startą gałką muszkatołową.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i zmieszać ze szczyptą soli. Dodać do tego 3 łyżki pokrojonego masła, wbić jajko, wlać letnie mleko i z całości wyrobić elastyczne ciasto. Wyrobione zbić w kulę, po czym obwinąć folią spożywczą i na 30 minut wstawić do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i podzielić na dwa kawałki. Oba kawałki ciasta rozwałkować na grubość 0,7 mm.
Blachę do pieczenia wysmarować masłem i wyłożyć jeden z rozwałkowanych kawałków ciasta, a na niego pokrojone jabłka z cynamonem i całość nakryć drugim, rozwałkowanym kawałkiem ciasta. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 220 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, podzielić na porcje i zalać sokiem pomarańczowym. Śmietanę kremówkę ubić z 1 łyżką cukru pudru na puszystą pianę i nałożyć na ciasto. Tuż przed podaniem posypać świeżo startą gałką muszkatołową.
Komentarze (2)
przepis nie kompletny ile tej maki albo ja jestem slepa i nienormalna bo nie widze w potrzebnych skladnikach ilosci maki a w wykonaniu pisze cos wymieszac z maka przepis do niczego poco on tu jest
Dobrze ze zauważyłaś, bo brakowało 3 szklanki maki. Dzieki