Szarlotka z jabłek w kruchym cieście

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 9573
Szarlotka z jabłek w kruchym cieście

Składniki:

  • 450 g mąki
  • 300 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • 4 żółtka
  • sól
  • 1 kg kwaskowatych jabłek
  • 100-150 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 4 łyżki utartych biszkoptów

Opis przygotowania:

Z mąki, masła, cukru pudru, żółtek i szczypty soli zagnieść kruche ciasto. Po ochłodzeniu podzielić na 2 części. Jedną rozwałkować na prostokąt grubości 5mm i wyłożyć nim blachę do pieczenia. Nakłuć widelcem i piec 10-15 minut w temperaturze 200 stopni. Połowę jabłek obrać, pokroić i przesmażyć z cukrem na marmoladę. Pozostałe jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach wprost do przesmażonej masy. Dodać cynamon, cukier waniliowy i wymieszać. Podpieczone ciasto posypać 2 łyżkami startych biszkoptów, rozłożyć na nim masę z jabłek i posypać pozostałymi biszkoptami. Rozwałkować drugą połowę ciasta, przykryć jabłka, nakłuć ciasto w kilku miejscach i piec ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni. Gorącą szarlotkę posypać cukrem pudrem i pokroić na kwadraty. Do masy z jabłek można dodać 3 łyżki rodzynków i skórkę pomarańczową. Masę można również zrobić z moreli albo część jabłek zastąpić taką samą ilością gruszek lub moreli. Na wierzchu szarlotki można ułożyć kratkę z ciasta.

Autor: plateau

0 komenatrzy

Podobne przepisy