Szarlotka z jabłek w kruchym cieście
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 10877
Składniki:
- 450 g mąki
- 300 g masła
- 150 g cukru pudru
- 4 żółtka
- sól
- 1 kg kwaskowatych jabłek
- 100-150 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 4 łyżki utartych biszkoptów
Opis przygotowania:
Z mąki, masła, cukru pudru, żółtek i szczypty soli zagnieść kruche ciasto. Po ochłodzeniu podzielić na 2 części. Jedną rozwałkować na prostokąt grubości 5mm i wyłożyć nim blachę do pieczenia. Nakłuć widelcem i piec 10-15 minut w temperaturze 200 stopni. Połowę jabłek obrać, pokroić i przesmażyć z cukrem na marmoladę. Pozostałe jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach wprost do przesmażonej masy. Dodać cynamon, cukier waniliowy i wymieszać. Podpieczone ciasto posypać 2 łyżkami startych biszkoptów, rozłożyć na nim masę z jabłek i posypać pozostałymi biszkoptami. Rozwałkować drugą połowę ciasta, przykryć jabłka, nakłuć ciasto w kilku miejscach i piec ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni. Gorącą szarlotkę posypać cukrem pudrem i pokroić na kwadraty.
Do masy z jabłek można dodać 3 łyżki rodzynków i skórkę pomarańczową. Masę można również zrobić z moreli albo część jabłek zastąpić taką samą ilością gruszek lub moreli. Na wierzchu szarlotki można ułożyć kratkę z ciasta.
Do masy z jabłek można dodać 3 łyżki rodzynków i skórkę pomarańczową. Masę można również zrobić z moreli albo część jabłek zastąpić taką samą ilością gruszek lub moreli. Na wierzchu szarlotki można ułożyć kratkę z ciasta.
Komentarze (0)