Szarlotka jabłkowo-agrestowa

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1948
Szarlotka jabłkowo-agrestowa
fot. dionhinchcliffe / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 150 ml śmietany kremówki
  • 4 jabłka
  • 4 truskawki
  • 4 łyżki cukru
  • 4 gałązki czerwonych porzeczek
  • 2 szklanki dojrzałego agrestu
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 2 liście mięty
  • 1,5 łyżki żelatyny spożywczej
  • 0,5 szklanki wody

Opis przygotowania:

Jabłka i agrest umyć. Agrest pozbawić ogonków i zmiażdżyć łyżką. Jabłka obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej. Następnie agrest i jabłka przełożyć do rondla, dodać 0,5 szklanki wody i 0,5 szklanki cukru. Gotować do czasu, aż woda zostanie całkowicie wchłonięta przez owoce. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody. Kiedy napęcznieje, dodać ją do gotowanych owoców, dokładnie wymieszać, aby się rozpuściła, ściągnąć z ognia, przestudzić i przełożyć do okrągłej formy, aby stężała. Kiedy stężeje, wyciągnąć z formy i przełożyć na talerz. Śmietanę kremówkę dobrze schłodzić, po czym ubić razem z cukrem pudrem na sztywną pianę, a następnie szprycą nałożyć na szarlotkę. Całość udekorować liściem mięty, owocami sezonowymi i polać syropem klonowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów