Szarlotka jabłkowo-agrestowa
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2240
Składniki:
- 150 ml śmietany kremówki
- 4 jabłka
- 4 truskawki
- 4 łyżki cukru
- 4 gałązki czerwonych porzeczek
- 2 szklanki dojrzałego agrestu
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki syropu klonowego
- 2 liście mięty
- 1,5 łyżki żelatyny spożywczej
- 0,5 szklanki wody
Opis przygotowania:
Jabłka i agrest umyć. Agrest pozbawić ogonków i zmiażdżyć łyżką. Jabłka obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej. Następnie agrest i jabłka przełożyć do rondla, dodać 0,5 szklanki wody i 0,5 szklanki cukru. Gotować do czasu, aż woda zostanie całkowicie wchłonięta przez owoce. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody. Kiedy napęcznieje, dodać ją do gotowanych owoców, dokładnie wymieszać, aby się rozpuściła, ściągnąć z ognia, przestudzić i przełożyć do okrągłej formy, aby stężała. Kiedy stężeje, wyciągnąć z formy i przełożyć na talerz. Śmietanę kremówkę dobrze schłodzić, po czym ubić razem z cukrem pudrem na sztywną pianę, a następnie szprycą nałożyć na szarlotkę. Całość udekorować liściem mięty, owocami sezonowymi i polać syropem klonowym.
Komentarze (0)