Szarlotka z migdałami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 5-6 os.
  • Odsłony: 4166
Szarlotka z migdałami

Składniki:

  • 1,5 kg kwaśnych jabłek
  • 10 dag mielonych migdałów
  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • sól
  • 22 dag cukru
  • 1 jajko
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 1 białko
  • sok z cytryny
  • cynamon
  • 1/4 litra soku jabłkowego
  • 10 łyżek winiaku
  • 6 dag mąki ziemniaczanej
  • 8 dag płatków migdałów
  • 15 dag cukru pudru

Opis przygotowania:

Tłuszcz, mielone migdały, mąkę, 12 dag cukru, cukier waniliowy, żółtko i sól szybko wyrób i włóż do lodówki. Jabłka pokrój, skrop cytryną. Gotuj 3 minuty z sokiem, 10 dag cukru i winiakiem. Zagęść mąką, przypraw cynamonem. 2/3 ciasta rozwałkuj na koło, wyłóż natłuszczoną tortownicę. Przykryj masą jabłkową i resztą rozwałkowanego ciasta. Piecz godzinę w temp. 200 st. C. Białka ubij, dodając cukier puder. Posmaruj szarlotkę masą, posyp płatkami migdałów.

Autor: magdam

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów