Szarlotka z migdałami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 5-6 os.
- Odsłony: 4166
Składniki:
- 1,5 kg kwaśnych jabłek
- 10 dag mielonych migdałów
- 30 dag mąki
- 20 dag masła
- sól
- 22 dag cukru
- 1 jajko
- 1 torebka cukru waniliowego
- 1 białko
- sok z cytryny
- cynamon
- 1/4 litra soku jabłkowego
- 10 łyżek winiaku
- 6 dag mąki ziemniaczanej
- 8 dag płatków migdałów
- 15 dag cukru pudru
Opis przygotowania:
Tłuszcz, mielone migdały, mąkę, 12 dag cukru, cukier waniliowy, żółtko i sól szybko wyrób i włóż do lodówki. Jabłka pokrój, skrop cytryną. Gotuj 3 minuty z sokiem, 10 dag cukru i winiakiem. Zagęść mąką, przypraw cynamonem. 2/3 ciasta rozwałkuj na koło, wyłóż natłuszczoną tortownicę. Przykryj masą jabłkową i resztą rozwałkowanego ciasta. Piecz godzinę w temp. 200 st. C. Białka ubij, dodając cukier puder. Posmaruj szarlotkę masą, posyp płatkami migdałów.
Komentarze (0)