Paróweczki w kruchym cieście

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3112
Paróweczki w kruchym cieście
fot. Jess Driscoll / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 1 kg małych parówek
  • Na ciasto:
  • 300 g maki
  • 30 g masła
  • 10 g cukru
  • 0,5 szklanki zimnej wody
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka mielonego kminku

Opis przygotowania:

Mąkę wysypać na stolnicę, dodać rozpuszczone masło i wyrabiać ciasto. Dodać do tego mielony kminek i wyrabiając dodawać stopniowo wodę. Wyrobione ciasto zwinąć w kulę i odstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć, rozwałkować na grubość do 3 mm i pociąć plastry o długości i szerokości parówek. Parówki zawinąć w ciasto i zlepić końce łączenia. Przygotować blachę do pieczenia, ułożyć na niej przygotowane parówki i piec w temperaturze 150 stopni, aż ciasto będzie miało rumiany kolor. Gotowe podajemy do spożycia na zimno.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów