Paróweczki w kruchym cieście
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3339
Składniki:
- 1 kg małych parówek
- Na ciasto:
- 300 g maki
- 30 g masła
- 10 g cukru
- 0,5 szklanki zimnej wody
- szczypta soli
- 1 łyżeczka mielonego kminku
Opis przygotowania:
Mąkę wysypać na stolnicę, dodać rozpuszczone masło i wyrabiać ciasto. Dodać do tego mielony kminek i wyrabiając dodawać stopniowo wodę. Wyrobione ciasto zwinąć w kulę i odstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć, rozwałkować na grubość do 3 mm i pociąć plastry o długości i szerokości parówek. Parówki zawinąć w ciasto i zlepić końce łączenia. Przygotować blachę do pieczenia, ułożyć na niej przygotowane parówki i piec w temperaturze 150 stopni, aż ciasto będzie miało rumiany kolor. Gotowe podajemy do spożycia na zimno.
Komentarze (0)