Sernik na kruchym spodzie z owocami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2181
Składniki:
- 4 truskawki
- 4 łyżki gotowej polewy toffi
- 4 liście świeżej mięty do dekoracji
- 2 banany
- 2 łyżki masła do wysmarowania blachy do pieczenia
- Na ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 100 g margaryny Kasia
- 3 łyżki śmietany kremówki
- 2 żółtka
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Masa serowa:
- 750 g białego sera twarogowego
- 150 g masła
- 16 ml aromatu cytrynowego
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
Opis przygotowania:
Truskawki, banany oraz miętę umyć i osączyć z wody. Banany obrać ze skóry, usunąć końcówki, a miąższ przekroić na połowy. Truskawki obrać z szypułek.
Przygotować ciasto: margarynę posiekać drobno i zasypać mąkę. Dodać do tego żółtka, cukier puder, aromat cytrynowy, proszek do pieczenia, wlać śmietanę i wyrobić ciasto. Wyrobione rozwałkować na grubość 0,7 mm i nałożyć je na wysmarowana masłem blachę do pieczenia.
Przygotować masę serową: białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić sztywna pianę. Masło stopić w rondelku. Ser twarogowy przepuścić dwukrotnie przez maszynkę do mięsa. Do przepuszczonego sera wsypać cukier, dodać żółtka, wlać roztopione masło i całość utrzeć na jednolitą masę. Do utartej masy dodać stopniowo ubitą pianę i wszystko ponownie dokładnie utrzeć. Utarte składniki przełożyć na ciasto na blasze do pieczenia.
Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika, formy pokroić na porcje i przełożyć owocami. Wszystko polać gotowa polewą toffi i udekorować listkami świeżej mięty.
Przygotować ciasto: margarynę posiekać drobno i zasypać mąkę. Dodać do tego żółtka, cukier puder, aromat cytrynowy, proszek do pieczenia, wlać śmietanę i wyrobić ciasto. Wyrobione rozwałkować na grubość 0,7 mm i nałożyć je na wysmarowana masłem blachę do pieczenia.
Przygotować masę serową: białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić sztywna pianę. Masło stopić w rondelku. Ser twarogowy przepuścić dwukrotnie przez maszynkę do mięsa. Do przepuszczonego sera wsypać cukier, dodać żółtka, wlać roztopione masło i całość utrzeć na jednolitą masę. Do utartej masy dodać stopniowo ubitą pianę i wszystko ponownie dokładnie utrzeć. Utarte składniki przełożyć na ciasto na blasze do pieczenia.
Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika, formy pokroić na porcje i przełożyć owocami. Wszystko polać gotowa polewą toffi i udekorować listkami świeżej mięty.
Komentarze (0)