Sernik na kruchym spodzie z owocami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2161
Sernik na kruchym spodzie z owocami
fot. ralph and jenny / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 truskawki
  • 4 łyżki gotowej polewy toffi
  • 4 liście świeżej mięty do dekoracji
  • 2 banany
  • 2 łyżki masła do wysmarowania blachy do pieczenia
  • Na ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g margaryny Kasia
  • 3 łyżki śmietany kremówki
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa serowa:
  • 750 g białego sera twarogowego
  • 150 g masła
  • 16 ml aromatu cytrynowego
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru

Opis przygotowania:

Truskawki, banany oraz miętę umyć i osączyć z wody. Banany obrać ze skóry, usunąć końcówki, a miąższ przekroić na połowy. Truskawki obrać z szypułek.

Przygotować ciasto: margarynę posiekać drobno i zasypać mąkę. Dodać do tego żółtka, cukier puder, aromat cytrynowy, proszek do pieczenia, wlać śmietanę i wyrobić ciasto. Wyrobione rozwałkować na grubość 0,7 mm i nałożyć je na wysmarowana masłem blachę do pieczenia.

Przygotować masę serową: białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić sztywna pianę. Masło stopić w rondelku. Ser twarogowy przepuścić dwukrotnie przez maszynkę do mięsa. Do przepuszczonego sera wsypać cukier, dodać żółtka, wlać roztopione masło i całość utrzeć na jednolitą masę. Do utartej masy dodać stopniowo ubitą pianę i wszystko ponownie dokładnie utrzeć. Utarte składniki przełożyć na ciasto na blasze do pieczenia.

Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika, formy pokroić na porcje i przełożyć owocami. Wszystko polać gotowa polewą toffi i udekorować listkami świeżej mięty.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów