Szałwia w cieście
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1968
Składniki:
- 125 g mąki
- garść liści szałwii
- 0,5 szklanki wina wytrawnego
- 2 jajka
- szczypta soli
- olej do smażenia
- 1 łyżka cukru pudru
Opis przygotowania:
Mąkę wymieszać z solą, żółtkami i lekko podgrzanym winem. Wyrobić z tego ciasto. Ciasto powinno być dosyć ścisłe. Białka ubić na sztywna piane i delikatnie połączyć z ciastem. Liście szałwii umyć, osączyć z wody, obtoczyć w cieście i smażyć na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor. Po usmarzeniu przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem.
Komentarze (0)