Kiełbasa z fasolą i szałwią

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1928
Kiełbasa z fasolą i szałwią
fot. Girl Interrupted Eating / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g czerwonej fasoli
  • 15 g wędzonego boczku
  • 6 łyżek oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 garść świeżej szałwii
  • 0,5 kg białej kiełbasy
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Fasolę zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i moczyć przez 4 godziny. Następnie ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Szałwię umyć, osączyć z wody i pokroić w cienkie paski. Rozgrzać 4 łyżki oleju na patelni, po czym dodać do tego kiełbasę i piec około 15-20 minut pod przykryciem na małym ogniu. Upieczoną ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Czosnek obrać ze skóry, pokroić na kawałki i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojony w kostkę boczek i ugotowaną wcześniej fasolę. Smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu, potem dodać do tego przecier pomidorowy, wlać ocet balsamiczny i dodać pokrojona szałwię. Składniki doprawić do smaku pieprzem, solą, tymiankiem, wymieszać i smażyć przez kolejna minutę pod przykryciem. Usmażone składniki ściągnąć z ognia i połączyć z kiełbasą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów