Kiełbasa z fasolą i szałwią
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1928
Składniki:
- 200 g czerwonej fasoli
- 15 g wędzonego boczku
- 6 łyżek oleju
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 garść świeżej szałwii
- 0,5 kg białej kiełbasy
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Fasolę zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i moczyć przez 4 godziny. Następnie ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Szałwię umyć, osączyć z wody i pokroić w cienkie paski. Rozgrzać 4 łyżki oleju na patelni, po czym dodać do tego kiełbasę i piec około 15-20 minut pod przykryciem na małym ogniu. Upieczoną ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Czosnek obrać ze skóry, pokroić na kawałki i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojony w kostkę boczek i ugotowaną wcześniej fasolę. Smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu, potem dodać do tego przecier pomidorowy, wlać ocet balsamiczny i dodać pokrojona szałwię. Składniki doprawić do smaku pieprzem, solą, tymiankiem, wymieszać i smażyć przez kolejna minutę pod przykryciem. Usmażone składniki ściągnąć z ognia i połączyć z kiełbasą.
Komentarze (0)