Kruche ciastka z czekoladą
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 4124
Składniki:
- 250 g mąki tortowej
- 250 g gorzkiej czekolady
- 150 g masła
- 1 jajko
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Opis przygotowania:
Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem pudrem. Do wymieszanych składników wbić jajko, dodać masło, wlać ekstrakt waniliowy i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 5 mm i wyciąć w nim odpowiednie kształty foremką. Wycięte ciasto przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Całość włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić. Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałki, przełożyć je do rondla i rozpuścić na płynna masę. W rozpuszczonej masie czekoladowej zanurzyć do połowy upieczone wcześniej ciastka. Całość przełożyć na tackę i pozostawić do zastygnięcia czekolady.
Komentarze (0)