Kruche ciastka z czekoladą

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 4124
Kruche ciastka z czekoladą
fot. fugzu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 g mąki tortowej
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Opis przygotowania:

Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem pudrem. Do wymieszanych składników wbić jajko, dodać masło, wlać ekstrakt waniliowy i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 5 mm i wyciąć w nim odpowiednie kształty foremką. Wycięte ciasto przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Całość włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić. Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałki, przełożyć je do rondla i rozpuścić na płynna masę. W rozpuszczonej masie czekoladowej zanurzyć do połowy upieczone wcześniej ciastka. Całość przełożyć na tackę i pozostawić do zastygnięcia czekolady.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów