Tortillas de Patata
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1804
Składniki:
- 15 g tartego sera Gouda
- 4 jajka
- 2 czerwone papryczki chili
- 1 kg ziemniaków
- 1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka przypraw do ziemniaków
- pęczek drobnego szczypiorku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ziemniaki, paprykę oraz szczypiorek umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić na małe kawałki. Szczypiorek pokroić drobno. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Ugotowane odcedzić, obrać ze skory i pokroić w cienkie plastry. Pokrojone ziemniaki przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania, oprószyć je tarta gałką muszkatołową i przyprawa do ziemniaków. Następnie jajka wbić do rondla, wsypać do nich szczyptę pieprzu oraz soli i roztrzepać widelcem. Do roztrzepanych jej dodać tarty ser Gouda, dokładnie wymieszać i przelać na pokrojone ziemniaki w naczyniu. Wszystko posypać pokrojoną wcześniej papryką, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piec na rumiany kolor. Gotowe danie wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz i posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze (0)