Świąteczne pierniki
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 6644
Składniki:
- 40 dag mąki
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
- 20 dag cukru pudru
- 20 dag miodu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej
- szczypta soli
- Lukier (biały):
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 łyżki soku z cytryny
Opis przygotowania:
Mąkę zmieszać z solą, cukrem, przyprawami korzennymi, masłem i jednym jajkiem. Składniki zagnieść i wyrobić z nich gładkie ciasto. Wyrobione ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm, podsypując mąką, aby nie przywierało. Jeśli mamy foremki to wycinamy nimi rozwałkowane ciasto, jeśli nie to wycinamy nożem różne wzory pierników. Wycięte ciastka ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze. Rozkłócić drugie jajko i posmarować nim ułożone ciasteczka, a następnie włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec do 20 minut.
Przygotowanie lukru: cukier puder zmiksować z 3 łyżkami soku z cytryny (lukier biały). Aby uzyskać kolorowy lukier należy zmiksować cukier np. z sokiem z malin lub porzeczek (lukier czerwony), sokiem ze szpinaku (lukier zielony), 3 łyżki kawy (2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy zaparzonej w szklance wody) dadzą lukier beżowy, a dodając szafran do białego lukru otrzymamy lukier żółty.
Przygotowanie lukru: cukier puder zmiksować z 3 łyżkami soku z cytryny (lukier biały). Aby uzyskać kolorowy lukier należy zmiksować cukier np. z sokiem z malin lub porzeczek (lukier czerwony), sokiem ze szpinaku (lukier zielony), 3 łyżki kawy (2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy zaparzonej w szklance wody) dadzą lukier beżowy, a dodając szafran do białego lukru otrzymamy lukier żółty.
Komentarze (0)