Ciastka świąteczne
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1739
Składniki:
- 3 łyżki cukru pudru
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki wody
- 1 łyżeczka czerwonego barwnika spożywczego
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 0,5 łyżeczki ekstraktu migdałowego
- 0,5 kostki masła
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Mąkę przesypać na stolnicę, wsypać do niej cukier puder, sól, wbić jajko, wlać wodę, ekstrakt migdałowy i waniliowy. Z całości zagnieść gładkie ciasto i podzielić je na 2 połówki. Następnie do jednej połówki ciasta wlać barwnik spożywczy i ponownie wyrobić ciasto, aby całe się zabarwiło na czerwony kolor. Każda połowę osobno podzielić na małe kawałki, po czym kawałki zrolować w rulony o grubości małego palca. Ze zrolowanego ciasta z barwnikiem i bez, uformować ręcznie zakręcone laski lub inne kształty i przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 370°C i piec przez 10-15 minut.
Komentarze (0)