Ciastka świąteczne

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1595
Ciastka świąteczne
fot. hlkljgk / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka czerwonego barwnika spożywczego
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu migdałowego
  • 0,5 kostki masła
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Mąkę przesypać na stolnicę, wsypać do niej cukier puder, sól, wbić jajko, wlać wodę, ekstrakt migdałowy i waniliowy. Z całości zagnieść gładkie ciasto i podzielić je na 2 połówki. Następnie do jednej połówki ciasta wlać barwnik spożywczy i ponownie wyrobić ciasto, aby całe się zabarwiło na czerwony kolor. Każda połowę osobno podzielić na małe kawałki, po czym kawałki zrolować w rulony o grubości małego palca. Ze zrolowanego ciasta z barwnikiem i bez, uformować ręcznie zakręcone laski lub inne kształty i przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 370°C i piec przez 10-15 minut.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów