Świąteczne ciasto warzywne

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1853
Świąteczne ciasto warzywne
fot. balise42 / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 250 g mrożonego ciasta francuskiego
  • 2 czerwone papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki kaparów w zalewie
  • 1 białko jajka
  • 0,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • sól

Opis przygotowania:

Ciasto francuskie rozmrozić, zmoczyć letnią wodą, pociąć na trójkąty oraz na kilka cienkich pasków o szerokości 1 cm. Paski złączyć z trójkątami i całość wysmarować białkiem. Następnie ciasto przełożyć na blachę do pieczenia i piec na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do temp. 190 stopni. Upieczone wyciągnąć i przełożyć na talerz. Paprykę umyć, osączyć z wody, pozbawić nasion, część z niej pokroić w plastry oraz w drobne kółka, a pozostałą część pokroić drobno. Pokrojoną w plastry oraz w kółka paprykę przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 40 sekund, po czym ściągnąć z ognia. Kapary oraz oliwki osączyć z zalewy i pokroić drobno. Czosnek przepuścić przez praskę. Rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek na patelni, dodać pokrojone kapary, paprykę, oliwki zielone oraz czosnek, doprawić do smaku pierzem, solą, mieloną paprykę i smażyć przez 1,5 minuty pod przykryciem. Po tym czasie ściągnąć z ognia i przełożyć na upieczone ciasto. Całość udekorować papryką pokrojoną w plastry i kółka.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów