Kaczka z piernikiem, persymoną, majonezem i cykorią
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1673
Składniki:
- 4 ciastka pierniki
- 4 listki świeżego szczawiu
- 3 łyżki oleju
- 2 piersi z kaczki
- 2 łyżki majonezu
- 2 owoce persymony
- 1 cykoria
- 1 jajko
- 1 łyżeczka mielonych orzechów laskowych
- 0,5 szklanki bułki tartej
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Mięso oraz warzywa umyć i osączyć z wody. Majonez wyłożyć na talerz. Jajko wbić na kolejny talerz i roztrzepać je widelcem ze szczyptą soli oraz pieprzu. Na jeszcze inny talerz przesypać bułkę tartą. Następnie piersi z kaczki panierować w roztrzepanym jajku, potem w bułce tartej i smażyć do miękkości z obu stron na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do majonezu na talerzu. Rozgrzać pozostały olej na patelni, dodać cykorię, oprószyć ja szczyptą soli i smażyć przez 1 minutę. Po tym czasie ściągnąć ją z ognia i dodać składników na talerzu wraz z pokrojoną w plastry persymoną i pokruszonymi na drobne kawałeczki ciastkami piernikowymi. Wszystko posypać mielonymi orzechami laskowymi iudekorować listkami świeżego szczawiu.
Komentarze (0)