Sorbet pomarańczowy z galaretką i rabarbarem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2493
Składniki:
- 75 g galaretki wiśniowej (1 opakowanie)
- 300 ml wody
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łodygi rabarbaru
- Na sorbet pomarańczowy:
- 4 duże pomarańcze ze skórą
- 2 szklanki wody
- 2 białka
- 2 łyżki cukru
- 1 skórka z pomarańczy
- 1 szklanka cukru pudru
Opis przygotowania:
Rabarbar oraz pomarańcze umyć i osączyć z wody. Następnie rabarbar pokroić na drobne kawałki, zasypać 4 łyżkami cukru pudru i odstawić, aby wypuścił sok. Potem odcedzić z nadmiaru soku. Zagotować 300 ml wody, po czym ściągnąć z ognia, rozpuścić galaretkę wiśniową i pozostawić do ostygnięcia. Kiedy ostygnie, dodać do niej osączony z soku rabarbar.
Przygotować sorbet pomarańczowy: z umytych pomarańczy zetrzeć skórkę na tarce jarzynowej o drobnych oczkach, a z pomarańczy wycisnąć sok do osobnego naczynia. Startą skórkę przełożyć do rondla. Wlać do niego 2 szklanki wody, dodać do tego 1 szklankę cukru pudru, postawić na małym ogniu i mieszać do czasu, aż cukier się rozpuści. Wówczas ściągnąć z ognia i przestudzić. Do przestudzonych składników wlać sok z pomarańczy, wymieszać, przykryć folią spożywczą i wstawić na 1,5 godziny do zamrażarki. Po tym czasie wyciągnąć, dodać 2 białka, całość zmiksować i ponownie włożyć do zamrażalki. W tym czasie 1 skórkę z pomarańczy umyć, osączyć z wody, pokroić w cienkie plastry i przełożyć do rondla. Następnie zasypać ją 2 łyżkami cukru, zalać 3 łyżkami wody i postawić na małym ogniu. Całość mieszać drewnianą łyżką, aż do rozpuszczenia się cukru i otrzymania szklistej skórki. Wtedy ściągnąć z ognia i przestudzić. Na dobrze zastygnięta galaretkę nałożyć zmrożony sorbet pomarańczowy i udekorować skórką z pomarańczy.
Przygotować sorbet pomarańczowy: z umytych pomarańczy zetrzeć skórkę na tarce jarzynowej o drobnych oczkach, a z pomarańczy wycisnąć sok do osobnego naczynia. Startą skórkę przełożyć do rondla. Wlać do niego 2 szklanki wody, dodać do tego 1 szklankę cukru pudru, postawić na małym ogniu i mieszać do czasu, aż cukier się rozpuści. Wówczas ściągnąć z ognia i przestudzić. Do przestudzonych składników wlać sok z pomarańczy, wymieszać, przykryć folią spożywczą i wstawić na 1,5 godziny do zamrażarki. Po tym czasie wyciągnąć, dodać 2 białka, całość zmiksować i ponownie włożyć do zamrażalki. W tym czasie 1 skórkę z pomarańczy umyć, osączyć z wody, pokroić w cienkie plastry i przełożyć do rondla. Następnie zasypać ją 2 łyżkami cukru, zalać 3 łyżkami wody i postawić na małym ogniu. Całość mieszać drewnianą łyżką, aż do rozpuszczenia się cukru i otrzymania szklistej skórki. Wtedy ściągnąć z ognia i przestudzić. Na dobrze zastygnięta galaretkę nałożyć zmrożony sorbet pomarańczowy i udekorować skórką z pomarańczy.
Komentarze (0)