Biszkopt ziołowy z masą truskawkową
Oceń:
(3 głosy)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1555
Składniki:
- Ciasto:
- 5 jaj
- 1 szklanka cukru
- 1 pęczek świeżej bazylii
- 1 pęczek zielonej natki pietruszki
- 1 pęczek świeżej mięty
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka masła do wysmarowania formy do pieczenia
- 0.5 szklanki mąki pszennej
- 0.5 szklanki mąki ziemniaczanej
- Masa truskawkowa:
- 400 ml śmietany kremówki
- 250 g truskawek
- 2 łyżki cukru pudru
- Dekoracja:
- 2 łyżki świeżej żurawiny do dekoracji ciasta
Opis przygotowania:
Bazylie, natkę zielonej pietruszki oraz miętę umyć, odsączyć z wody, przełożyć razem do miksera i zmiksować.
Przygotować ciasto: białka oddzielić od żółtek. Następnie białka ubić mikserem z cukrem na puszystą pianę. Do ubitej piany dodawać po jednym żółtku, cały czas miksując. Następnie wsypać do tego stopniowo mąkę, proszek do pieczenia i zmiksować na jednolitą masę. Dodać do niej zmiksowane wcześniej zioła i ponownie całość zmiksować.
Następnie wszystko przełożyć do wysmarowanej masłem formy do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Ciasto sprawdzać patyczkiem (jeśli ciasto się do niego przylepia to należy piec je dalej).
Po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika oraz formy, przestudzić i przekroić ostrym nożem na 4 części, z czego tylko jedną część ciasta pokroić na małe kawałki, a pozostałe pozostawić w całości.
Przygotować masę truskawkową: truskawki umyć osączyć z wody, obrać z szypułek i przełożyć do miksera. Wsypać do nich cukier puder, wlać śmietanę kremówkę i całość dobrze zmiksować mikserem. Powstałą masą wysmarować 3 pozostałe części ciasta i nałożyć je jedna na drugą, dobrze dociskając do siebie.
Na koniec całe ciasto wysmarować masą truskawkowa (bok, góra) i obsypać wszystko pokrojoną wcześniej częścią ciasta. Udekorować świeżą żurawiną.
Przygotować ciasto: białka oddzielić od żółtek. Następnie białka ubić mikserem z cukrem na puszystą pianę. Do ubitej piany dodawać po jednym żółtku, cały czas miksując. Następnie wsypać do tego stopniowo mąkę, proszek do pieczenia i zmiksować na jednolitą masę. Dodać do niej zmiksowane wcześniej zioła i ponownie całość zmiksować.
Następnie wszystko przełożyć do wysmarowanej masłem formy do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Ciasto sprawdzać patyczkiem (jeśli ciasto się do niego przylepia to należy piec je dalej).
Po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika oraz formy, przestudzić i przekroić ostrym nożem na 4 części, z czego tylko jedną część ciasta pokroić na małe kawałki, a pozostałe pozostawić w całości.
Przygotować masę truskawkową: truskawki umyć osączyć z wody, obrać z szypułek i przełożyć do miksera. Wsypać do nich cukier puder, wlać śmietanę kremówkę i całość dobrze zmiksować mikserem. Powstałą masą wysmarować 3 pozostałe części ciasta i nałożyć je jedna na drugą, dobrze dociskając do siebie.
Na koniec całe ciasto wysmarować masą truskawkowa (bok, góra) i obsypać wszystko pokrojoną wcześniej częścią ciasta. Udekorować świeżą żurawiną.
Komentarze (0)