Biszkopt ziołowy z masą truskawkową

Oceń:
(3 głosy)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1555
Biszkopt ziołowy z masą truskawkową
fot. Nikolaydonetsk / elements.envato.com

Składniki:

  • Ciasto:
  • 5 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 pęczek świeżej bazylii
  • 1 pęczek zielonej natki pietruszki
  • 1 pęczek świeżej mięty
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka masła do wysmarowania formy do pieczenia
  • 0.5 szklanki mąki pszennej
  • 0.5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • Masa truskawkowa:
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 250 g truskawek
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Dekoracja:
  • 2 łyżki świeżej żurawiny do dekoracji ciasta

Opis przygotowania:

Bazylie, natkę zielonej pietruszki oraz miętę umyć, odsączyć z wody, przełożyć razem do miksera i zmiksować.

Przygotować ciasto: białka oddzielić od żółtek. Następnie białka ubić mikserem z cukrem na puszystą pianę. Do ubitej piany dodawać po jednym żółtku, cały czas miksując. Następnie wsypać do tego stopniowo mąkę, proszek do pieczenia i zmiksować na jednolitą masę. Dodać do niej zmiksowane wcześniej zioła i ponownie całość zmiksować.

Następnie wszystko przełożyć do wysmarowanej masłem formy do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Ciasto sprawdzać patyczkiem (jeśli ciasto się do niego przylepia to należy piec je dalej).

Po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika oraz formy, przestudzić i przekroić ostrym nożem na 4 części, z czego tylko jedną część ciasta pokroić na małe kawałki, a pozostałe pozostawić w całości.

Przygotować masę truskawkową: truskawki umyć osączyć z wody, obrać z szypułek i przełożyć do miksera. Wsypać do nich cukier puder, wlać śmietanę kremówkę i całość dobrze zmiksować mikserem. Powstałą masą wysmarować 3 pozostałe części ciasta i nałożyć je jedna na drugą, dobrze dociskając do siebie.

Na koniec całe ciasto wysmarować masą truskawkowa (bok, góra) i obsypać wszystko pokrojoną wcześniej częścią ciasta. Udekorować świeżą żurawiną.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów