Deser jeżynowy
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 581
Składniki:
- 400 ml śmietany kremówki
- 300 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 szklanka jeżyn
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżka startej gorzkiej czekolady
- liście jeżyn do dekoracji
Opis przygotowania:
Jeżyny oraz ich liście umyć i odsączyć z wody. Gorzką czekoladę połamać na małe kawałeczki, przełożyć je do miski i rozpuścić na płynną masę na małym ogniu. Po rozpuszczeniu masę czekoladową przelać do szklanek i pozostawić, aby przestygła. Śmietanę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszysta pianę, a po ubiciu przełożyć ją na czekoladę w szklankach. Dodać do tego jeżyny i posypać całość startą gorzką czekolada zmieszaną z cynamonem. Gotowy deser udekorować liśćmi jeżyn.
Komentarze (0)