Ossobuco
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2780
Składniki:
- 400 g giczy cielęcej z kością
- 200 ml białego wina wytrawnego
- 2 pomidory
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 marchewki
- 2 łyżki masła
- 2 cebule
- 1 łyżka startej skórki cytrynowej
- 1 łyżka startej skórki pomarańczowej
- natka zielonej pietruszki
- szczypta mielonego szafranu
- sól
- pieprz
- 1 brokuł
Opis przygotowania:
Mięso oraz warzywa umyć i osączyć z wody. Mięso podzielić na porcje Brokuła pokroić na różyczki, przełożyć do rondla, zalać go 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i wyłożyć na talerz. Marchew z cebulą obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Pomidory pokroić w drobną kostkę. Łodygi selera pokroić na drobne kawałki. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Porcje mięsa oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i zrumienić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zrumienionego mięsa dodać pokrojone wcześniej warzywa i smażyć przez przez 1 minutę na średnim ogniu. Następnie całość zalać winem wytrawnym i dusić pod przykryciem do miękkości składników. Pod koniec duszenia wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu i mielonym szafranem. Dodać do tego tartą skórkę z pomarańczy i cytryny. Wszystkie składniki ponownie wymieszać i dusić jeszcze przez 5 minut. Gotowe danie ściągnąć z ognia i dodać do ugotowanego brokuła na talerzu.
Komentarze (0)