Ossobuco

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2780
Ossobuco
fot. naotakem / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g giczy cielęcej z kością
  • 200 ml białego wina wytrawnego
  • 2 pomidory
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki masła
  • 2 cebule
  • 1 łyżka startej skórki cytrynowej
  • 1 łyżka startej skórki pomarańczowej
  • natka zielonej pietruszki
  • szczypta mielonego szafranu
  • sól
  • pieprz
  • 1 brokuł

Opis przygotowania:

Mięso oraz warzywa umyć i osączyć z wody. Mięso podzielić na porcje Brokuła pokroić na różyczki, przełożyć do rondla, zalać go 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i wyłożyć na talerz. Marchew z cebulą obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Pomidory pokroić w drobną kostkę. Łodygi selera pokroić na drobne kawałki. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Porcje mięsa oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i zrumienić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zrumienionego mięsa dodać pokrojone wcześniej warzywa i smażyć przez przez 1 minutę na średnim ogniu. Następnie całość zalać winem wytrawnym i dusić pod przykryciem do miękkości składników. Pod koniec duszenia wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu i mielonym szafranem. Dodać do tego tartą skórkę z pomarańczy i cytryny. Wszystkie składniki ponownie wymieszać i dusić jeszcze przez 5 minut. Gotowe danie ściągnąć z ognia i dodać do ugotowanego brokuła na talerzu.

Komentarze (0)