Sushi z makrelą i rzodkiewką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2923
Sushi z makrelą i rzodkiewką
fot. hirotomo / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g filetów ze świeżej makreli
  • 30 ml octu ryżowego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka kleistego ryżu do sushi
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 biała rzodkiew
  • sól

Opis przygotowania:

Filety z makreli pokroić na cienkie plastry i przełożyć do miski. Następnie czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do pokrojonej ryby. Wlać do tego oliwę z oliwek, sok z cytryny, doprawić szczyptą soli, dokładnie wymieszać i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki i osączyć makrelę z zalewy. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Ocet ryżowy wymieszać z cukrem i wlać do odparowanego ryżu.Składniki z ryżem dokładnie wymieszać, nakryć pokrywką i odstawić na 15 minut. Wymieszany ryż przełożyć łopatką na talerz i nałożyć na niego osączone wcześniej plastry z makreli. Rzodkiew umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, zetrzeć na tarce jarzynowej o średnich oczkach i dodać do całości.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów