Sushi z makrelą i rzodkiewką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3182
Składniki:
- 300 g filetów ze świeżej makreli
- 30 ml octu ryżowego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka kleistego ryżu do sushi
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 1 biała rzodkiew
- sól
Opis przygotowania:
Filety z makreli pokroić na cienkie plastry i przełożyć do miski. Następnie czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do pokrojonej ryby. Wlać do tego oliwę z oliwek, sok z cytryny, doprawić szczyptą soli, dokładnie wymieszać i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki i osączyć makrelę z zalewy. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Ocet ryżowy wymieszać z cukrem i wlać do odparowanego ryżu.Składniki z ryżem dokładnie wymieszać, nakryć pokrywką i odstawić na 15 minut. Wymieszany ryż przełożyć łopatką na talerz i nałożyć na niego osączone wcześniej plastry z makreli. Rzodkiew umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, zetrzeć na tarce jarzynowej o średnich oczkach i dodać do całości.
Komentarze (0)