Tiramisu kawowe
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1075
Składniki:
- 600 ml śmietany kremówki 30%
- 300 g serka mascarpone
- 250 g podłużnych biszkoptów
- 250 ml kawy espresso
- 200 g drobno startej czekolady gorzkiej
- 6 łyżek likieru amaretto
- 4 łyżki rozpuszczalnej kawy w proszku
- 4 łyżki cukru
- 1 szklanka wrzącej wody
- świeża mięta do dekoracji
Opis przygotowania:
Biszkopty namoczyć lekko w espresso, skropić je likierem amaretto, posypać mieloną kawą i przełożyć je do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie ser mascarpone ubić mikserem ze śmietaną oraz cukrem na jednolitą masę, a po ubiciu nałożyć ją na biszkopty w formie do pieczenia. Całość nakryć ponownie biszkoptami, wysmarować pozostałą masą i posypać mieloną kawą oraz gorzką czekoladą. Wszystko wstawić do lodówki na dwie godziny, po czym wyciągnąć, podzielić na porcje i udekorować świeżą miętą.
Komentarze (0)