Tiramisu kawowe

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 138
Tiramisu kawowe
fot. grafvision (elements.envato.com)

Składniki:

  • 600 ml śmietany kremówki 30%
  • 300 g serka mascarpone
  • 250 g podłużnych biszkoptów
  • 250 ml kawy espresso
  • 200 g drobno startej czekolady gorzkiej
  • 6 łyżek likieru amaretto
  • 4 łyżki rozpuszczalnej kawy w proszku
  • 4 łyżki cukru
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • świeża mięta do dekoracji

Opis przygotowania:

Biszkopty namoczyć lekko w espresso, skropić je likierem amaretto, posypać mieloną kawą i przełożyć je do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie ser mascarpone ubić mikserem ze śmietaną oraz cukrem na jednolitą masę, a po ubiciu nałożyć ją na biszkopty w formie do pieczenia. Całość nakryć ponownie biszkoptami, wysmarować pozostałą masą i posypać mieloną kawą oraz gorzką czekoladą. Wszystko wstawić do lodówki na dwie godziny, po czym wyciągnąć, podzielić na porcje i udekorować świeżą miętą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów