Ciastka angielskie

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2538
Ciastka angielskie
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 5 g drożdży
  • 4 łyżki dżemu truskawkowego
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki maki do podsypania ciasta
  • 1 kg mąki pszennej
  • 1 szklanka letniego mleka 2%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 0,5 kostki masła
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Drożdże rozetrzeć z letnim mlekiem oraz cukrem i odstawić na 7 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Do wymieszanej mąki wlać roztarte wcześniej drożdże z mlekiem i dodać do tego masło. Z całości wyrobić gładkie ciasto, nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto podsypać mąką, podzielić na dwie połówki i rozwałkować na grubość 0,7 mm. Na jedną rozwałkowaną połowę ciasta nałożyć łopatką dżem truskawkowy i dokładnie rozsmarować. Wszystko nakryć drugą połówką ciasta i docisnąć ręką. Ze złączonego ciasta, kubkiem wyciąć krążki i przełożyć je na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Smażyć z obu stron na rumiany kolor, potem ściągnąć z patelni, przełożyć na tacę i posypać cukrem pudrem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów