Ciastka angielskie
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2827
Składniki:
- 5 g drożdży
- 4 łyżki dżemu truskawkowego
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki maki do podsypania ciasta
- 1 kg mąki pszennej
- 1 szklanka letniego mleka 2%
- 1 łyżka cukru pudru
- 0,5 kostki masła
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Drożdże rozetrzeć z letnim mlekiem oraz cukrem i odstawić na 7 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Do wymieszanej mąki wlać roztarte wcześniej drożdże z mlekiem i dodać do tego masło. Z całości wyrobić gładkie ciasto, nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto podsypać mąką, podzielić na dwie połówki i rozwałkować na grubość 0,7 mm. Na jedną rozwałkowaną połowę ciasta nałożyć łopatką dżem truskawkowy i dokładnie rozsmarować. Wszystko nakryć drugą połówką ciasta i docisnąć ręką. Ze złączonego ciasta, kubkiem wyciąć krążki i przełożyć je na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Smażyć z obu stron na rumiany kolor, potem ściągnąć z patelni, przełożyć na tacę i posypać cukrem pudrem.
Komentarze (0)