Paszteciki warzywne
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2911
Składniki:
- 200 g zielonego groszku w zalewie
- 200 g kukurydzy w zalewie
- 30 g brukselki
- 4 marchewki
- 4 ziemniaki
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- Na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka masła do wysmarowania foremek
- 1 jajko
- 0,5 szklanki cieplej wody
Opis przygotowania:
Ziemniaki oraz marchew umyć i osaczyć z wody. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać 1 l wody, ugotować w mundurkach, odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Brukselkę oczyścić z wierzchnich liści, umyć, zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić, pokroić na ćwiartki i połączyć z ziemniakami. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do pokrojonych warzyw. Kukurydzę oraz groszek osączyć z zalewy, dodać do składników, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dokładnie wymieszać.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli. Wbić do tego jajko, wlać ciepłą wodę i wyrobić elastyczne ciasto. Wyrobione zbić w kulę, zawinąć w folię spożywczą i na 30 minut wstawić do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii, podzielić na dwa kawałki i rozwałkować na grubość 0,7 mm. Jednym kawałkiem rozwałkowanego ciasta wyłożyć wysmarowane masłem foremki, natomiast drugi rozwałkowany kawałek ciasta pozostawić do zaklejenia całości.
Do ciasta w foremkach nałożyć wymieszane warzywa i nakryć całość drugim kawałkiem rozwałkowanego ciasta. Wszystko zlepić ręcznie i w środek wbić całe marchewki. Tak przygotowane składniki wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp.180 stopni i piec na złoty kolor ciasta. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, foremek i wyłożyć na talerz.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli. Wbić do tego jajko, wlać ciepłą wodę i wyrobić elastyczne ciasto. Wyrobione zbić w kulę, zawinąć w folię spożywczą i na 30 minut wstawić do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii, podzielić na dwa kawałki i rozwałkować na grubość 0,7 mm. Jednym kawałkiem rozwałkowanego ciasta wyłożyć wysmarowane masłem foremki, natomiast drugi rozwałkowany kawałek ciasta pozostawić do zaklejenia całości.
Do ciasta w foremkach nałożyć wymieszane warzywa i nakryć całość drugim kawałkiem rozwałkowanego ciasta. Wszystko zlepić ręcznie i w środek wbić całe marchewki. Tak przygotowane składniki wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp.180 stopni i piec na złoty kolor ciasta. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, foremek i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)