Paszteciki warzywne

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2678
Paszteciki warzywne
fot. jamieanne / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 200 g zielonego groszku w zalewie
  • 200 g kukurydzy w zalewie
  • 30 g brukselki
  • 4 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka masła do wysmarowania foremek
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki cieplej wody

Opis przygotowania:

Ziemniaki oraz marchew umyć i osaczyć z wody. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać 1 l wody, ugotować w mundurkach, odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Brukselkę oczyścić z wierzchnich liści, umyć, zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić, pokroić na ćwiartki i połączyć z ziemniakami. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do pokrojonych warzyw. Kukurydzę oraz groszek osączyć z zalewy, dodać do składników, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dokładnie wymieszać.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli. Wbić do tego jajko, wlać ciepłą wodę i wyrobić elastyczne ciasto. Wyrobione zbić w kulę, zawinąć w folię spożywczą i na 30 minut wstawić do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii, podzielić na dwa kawałki i rozwałkować na grubość 0,7 mm. Jednym kawałkiem rozwałkowanego ciasta wyłożyć wysmarowane masłem foremki, natomiast drugi rozwałkowany kawałek ciasta pozostawić do zaklejenia całości.

Do ciasta w foremkach nałożyć wymieszane warzywa i nakryć całość drugim kawałkiem rozwałkowanego ciasta. Wszystko zlepić ręcznie i w środek wbić całe marchewki. Tak przygotowane składniki wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp.180 stopni i piec na złoty kolor ciasta. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, foremek i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów