Sunomano (sałatka japońska)
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2922
Składniki:
- 4 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2 łyżeczki cukru
- 1 ogórek szklarniowy
- 1 szklanka wodorostów wakame
- 0,5 łyżeczki soli
- szczypta białego pieprzu
Opis przygotowania:
Wodorosty wakame sparzyć wrzątkiem i osączyć z wody. Ogórka umyć, pokroić w plastry, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i odstawić na 15 minut. Po tym czasie odlać wodę wytworzoną z ogórków. Do ogórków dodać sparzone wodorosty i wymieszać. Ocet ryżowy przelać do rondelka, dodać do tego cukier i szczyptę soli, podgrzać na małym ogniu (ale nie gotować), a następnie przelać do ogórka i wodorostów. Wlać do całości sos sojowy, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na 15 minut.
Komentarze (0)