Sunomano (sałatka japońska)

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2922
Sunomano (sałatka japońska)
fot. Laurel Fan / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 4 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 ogórek szklarniowy
  • 1 szklanka wodorostów wakame
  • 0,5 łyżeczki soli
  • szczypta białego pieprzu

Opis przygotowania:

Wodorosty wakame sparzyć wrzątkiem i osączyć z wody. Ogórka umyć, pokroić w plastry, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i odstawić na 15 minut. Po tym czasie odlać wodę wytworzoną z ogórków. Do ogórków dodać sparzone wodorosty i wymieszać. Ocet ryżowy przelać do rondelka, dodać do tego cukier i szczyptę soli, podgrzać na małym ogniu (ale nie gotować), a następnie przelać do ogórka i wodorostów. Wlać do całości sos sojowy, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na 15 minut.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów