Strudel z mięsem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1059
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa wołowego
- 450 g ciasta filo
- 4 łyżki oleju
- 4 pomidory cherry
- 2 cebule
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 2 łyżki letniej wody
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 jajko
- pieprz czarny mielony
- sól
Opis przygotowania:
Ciasto filo rozłożyć na stolnicy, wysmarować je letnią wodą i posypać bułką tartą. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli z czosnkiem dodać mięso mielone. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu oraz suszonym tymiankiem, dobrze wymieszać i smażyć do chwili, aż mięso zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy ściągnąć je z patelni, wbić do tego jajko, ponownie wymieszać i nałożyć na przygotowane wcześniej ciasto filo. Całość zawinąć w jeden, długi rulon i przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i podzielić na porcje. Gotowe wyłożyć na talerz, udekorować świeżym tymiankiem i podawać z pomidorkami.
Komentarze (0)