Strudel z mięsem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 49
Strudel z mięsem
fot. Timolina (elements.envato.com)

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 450 g ciasta filo
  • 4 łyżki oleju
  • 4 pomidory cherry
  • 2 cebule
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 2 łyżki letniej wody
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 jajko
  • pieprz czarny mielony
  • sól

Opis przygotowania:

Ciasto filo rozłożyć na stolnicy, wysmarować je letnią wodą i posypać bułką tartą. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli z czosnkiem dodać mięso mielone. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu oraz suszonym tymiankiem, dobrze wymieszać i smażyć do chwili, aż mięso zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy ściągnąć je z patelni, wbić do tego jajko, ponownie wymieszać i nałożyć na przygotowane wcześniej ciasto filo. Całość zawinąć w jeden, długi rulon i przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i podzielić na porcje. Gotowe wyłożyć na talerz, udekorować świeżym tymiankiem i podawać z pomidorkami.

0 komentarzy

Podobne przepisy

Więcej przepisów