Strudel jabłkowy z orzechami, rodzynkami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1263
Składniki:
- 450 g ciasta filo
- 250 g tłuczonych orzechów włoskich
- 250 g rodzynek
- 4 słodkie jabłka
- 4 gałki lodów śmietankowych
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki miękkiego masła
- 1 szklanka wrzącej wody
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- świeża mięta do dekoracji
Opis przygotowania:
Rodzynki sparzyć wrzącą wodą na sicie i odsączyć z jej nadmiaru. Jabłka umyć, odsączyć z wody, obrać je ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić na małe kawałki do miski. Do pokrojonych jabłek wsypać cukier, mielony cynamon, tłuczone orzechy włoskie i sparzone wcześniej rodzynki. Składniki te dobrze wymieszać, po czym pozostawić je na 15 minut w temperaturze pokojowej.
Ciasto filo rozłożyć na stolnicy i wysmarować je z jednej strony miękkim masłem. Nałożyć na nie wszystkie składniki z miski. Całość zwinąć w jeden, długi rulon. Po zawinięciu wszystko przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, posypać obficie cukrem pudrem i przestudzić. Następnie wyłożyć na talerz, udekorować świeżą miętą i podawać z lodami śmietankowymi.
Ciasto filo rozłożyć na stolnicy i wysmarować je z jednej strony miękkim masłem. Nałożyć na nie wszystkie składniki z miski. Całość zwinąć w jeden, długi rulon. Po zawinięciu wszystko przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, posypać obficie cukrem pudrem i przestudzić. Następnie wyłożyć na talerz, udekorować świeżą miętą i podawać z lodami śmietankowymi.
Komentarze (0)