Strudel jabłkowy z orzechami, rodzynkami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1114
Strudel jabłkowy z orzechami, rodzynkami
fot. Arzamasova (elements.envato.com)

Składniki:

  • 450 g ciasta filo
  • 250 g tłuczonych orzechów włoskich
  • 250 g rodzynek
  • 4 słodkie jabłka
  • 4 gałki lodów śmietankowych
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • świeża mięta do dekoracji

Opis przygotowania:

Rodzynki sparzyć wrzącą wodą na sicie i odsączyć z jej nadmiaru. Jabłka umyć, odsączyć z wody, obrać je ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić na małe kawałki do miski. Do pokrojonych jabłek wsypać cukier, mielony cynamon, tłuczone orzechy włoskie i sparzone wcześniej rodzynki. Składniki te dobrze wymieszać, po czym pozostawić je na 15 minut w temperaturze pokojowej.

Ciasto filo rozłożyć na stolnicy i wysmarować je z jednej strony miękkim masłem. Nałożyć na nie wszystkie składniki z miski. Całość zwinąć w jeden, długi rulon. Po zawinięciu wszystko przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, posypać obficie cukrem pudrem i przestudzić. Następnie wyłożyć na talerz, udekorować świeżą miętą i podawać z lodami śmietankowymi.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów