Casoncelli

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3614
Casoncelli
fot. Rubber Slippers In Italy / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 400 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Na wypełnienie:
  • 200 g mielonego mięsa wołowego
  • 150 g kiełbasy salami w plastrach
  • 100 g tartego sera Grana Padano
  • 100 g bułki tartej
  • 15 g rodzynek
  • 2 gruszki faworytki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • Na okrasę:
  • 20 g wędzonego boczku
  • 5 g tartego parmezanu
  • 1 łyżka masła
  • garść świeżej szałwii

Opis przygotowania:

Przygotować wypełnienie: rodzynki sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i przełożyć do miski. Gruszki umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w drobną kostkę i dodać do rodzynek w misce. Czosnek obrać ze skóry i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać mielone mięso wołowe oraz pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę salami. Smażone składniki doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu oraz mieloną gałką muszkatołową, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Następnie do smażonych składników dodać sparzone wcześniej rodzynki, pokrojone gruszki i posiekaną drobno natkę zielonej pietruszki. Całość wymieszać i smażyć przez kolejne 1,5 minuty. Po tym czasie całość ściągnąć z ognia i wymieszać z bułką tartą oraz tartym serem Grana Padano.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać z solą, wbić jajka, wlać letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 3 mm i pociąć w podłużne paski o szerokości 6 cm. Na pocięte paski nałożyć łyżeczką przygotowane wcześniej wypełnienie. Paski z nałożonym wypełnieniem złożyć na pół, podzielić na kawałki i wszystko zlepić ręcznie. Zlepione składniki wrzucić do 1,5 l gotującej się lekko osolonej wody i gotować przez 3 minuty. Ugotowane odcedzić i wyłożyć na talerz.

Przygotować okrasę: szałwię umyć, osączyć z wody i drobno posiekać. Boczek pokroić w drobną kostkę. Masło stopić na rozgrzanej patelni i dodać do tego pokrojony boczek. Boczek smażyć na średnim ogniu do czasu, aż się przyrumieni. Wtedy dodać do tego posiekaną szałwie. Składniki oprószyć szczyptą soli, wymieszać i smażyć przez 1 minutę. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na potrawę na talerzu.

Komentarze (0)