Casoncelli
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3614
Składniki:
- Na ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 0,5 szklanki letniej wody
- 0,5 łyżeczki soli
- Na wypełnienie:
- 200 g mielonego mięsa wołowego
- 150 g kiełbasy salami w plastrach
- 100 g tartego sera Grana Padano
- 100 g bułki tartej
- 15 g rodzynek
- 2 gruszki faworytki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 jajko
- 1 szklanka wrzącej wody
- 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
- Na okrasę:
- 20 g wędzonego boczku
- 5 g tartego parmezanu
- 1 łyżka masła
- garść świeżej szałwii
Opis przygotowania:
Przygotować wypełnienie: rodzynki sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i przełożyć do miski. Gruszki umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w drobną kostkę i dodać do rodzynek w misce. Czosnek obrać ze skóry i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać mielone mięso wołowe oraz pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę salami. Smażone składniki doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu oraz mieloną gałką muszkatołową, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Następnie do smażonych składników dodać sparzone wcześniej rodzynki, pokrojone gruszki i posiekaną drobno natkę zielonej pietruszki. Całość wymieszać i smażyć przez kolejne 1,5 minuty. Po tym czasie całość ściągnąć z ognia i wymieszać z bułką tartą oraz tartym serem Grana Padano.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać z solą, wbić jajka, wlać letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 3 mm i pociąć w podłużne paski o szerokości 6 cm. Na pocięte paski nałożyć łyżeczką przygotowane wcześniej wypełnienie. Paski z nałożonym wypełnieniem złożyć na pół, podzielić na kawałki i wszystko zlepić ręcznie. Zlepione składniki wrzucić do 1,5 l gotującej się lekko osolonej wody i gotować przez 3 minuty. Ugotowane odcedzić i wyłożyć na talerz.
Przygotować okrasę: szałwię umyć, osączyć z wody i drobno posiekać. Boczek pokroić w drobną kostkę. Masło stopić na rozgrzanej patelni i dodać do tego pokrojony boczek. Boczek smażyć na średnim ogniu do czasu, aż się przyrumieni. Wtedy dodać do tego posiekaną szałwie. Składniki oprószyć szczyptą soli, wymieszać i smażyć przez 1 minutę. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na potrawę na talerzu.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać z solą, wbić jajka, wlać letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 3 mm i pociąć w podłużne paski o szerokości 6 cm. Na pocięte paski nałożyć łyżeczką przygotowane wcześniej wypełnienie. Paski z nałożonym wypełnieniem złożyć na pół, podzielić na kawałki i wszystko zlepić ręcznie. Zlepione składniki wrzucić do 1,5 l gotującej się lekko osolonej wody i gotować przez 3 minuty. Ugotowane odcedzić i wyłożyć na talerz.
Przygotować okrasę: szałwię umyć, osączyć z wody i drobno posiekać. Boczek pokroić w drobną kostkę. Masło stopić na rozgrzanej patelni i dodać do tego pokrojony boczek. Boczek smażyć na średnim ogniu do czasu, aż się przyrumieni. Wtedy dodać do tego posiekaną szałwie. Składniki oprószyć szczyptą soli, wymieszać i smażyć przez 1 minutę. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na potrawę na talerzu.
Komentarze (0)