Strudel jablkowy z rodzynkami i pistacjami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2262
Strudel jablkowy z rodzynkami i pistacjami
fot. stu_spivack / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 jabłka Antonówki
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki tartej czekolady gorzkiej
  • 1,5 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła do wysmarowania formy
  • 0,5 kostki masła
  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • 0,5 szklanki tłuczonych pistacji
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Jabłka umyć, osączyć z wody, po czym obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w drobną kostkę. Rodzynki sparzyć 1 szklanka wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Do pokrojonego miąższu jabłkowego wlać sok cytrynowy, dodać sparzone rodzynki, wsypać cynamon, 2 łyżki cukru pudru i całość dokładnie wymieszać. Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z pozostałym cukrem pudrem i szczyptą soli. Do wymieszanej mąki wbić jajko, wlać ciepła wodę i wyrobić ciasto. Wyrobione zawinąć w folię spożywczą i na 30 minut wstawić do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z foli i rozwałkować na grubość 0,7 mm. Połowę masła stopić w rondlu i wysmarować nim rozwałkowane ciasto z jednej strony, po czym przełożyć je na wilgotną ściereczkę. Nałożyć na nie wymieszane wcześniej składniki składniki z miąższem jabłkowym, po czym całość zawinąć i zabrać ściereczkę. Blachę do pieczenia wysmarować masłem, posypać bułka tartą i wyłożyć zawiniętym ciastem. Pozostałe masło, razem z gorzką czekoladą rozpuścić w rondlu, wymieszać i polać całe ciasto. Całość posypać tłuczonymi pistacjami, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. i piec przez 40 minut. Gotowe wyciągnąć z piekarnika oraz formy i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów