Strudel jablkowy z rodzynkami i pistacjami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2262
Składniki:
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 jabłka Antonówki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki tartej czekolady gorzkiej
- 1,5 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- 1 łyżka masła do wysmarowania formy
- 0,5 kostki masła
- 0,5 szklanki ciepłej wody
- 0,5 szklanki tłuczonych pistacji
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Jabłka umyć, osączyć z wody, po czym obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w drobną kostkę. Rodzynki sparzyć 1 szklanka wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Do pokrojonego miąższu jabłkowego wlać sok cytrynowy, dodać sparzone rodzynki, wsypać cynamon, 2 łyżki cukru pudru i całość dokładnie wymieszać. Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z pozostałym cukrem pudrem i szczyptą soli. Do wymieszanej mąki wbić jajko, wlać ciepła wodę i wyrobić ciasto. Wyrobione zawinąć w folię spożywczą i na 30 minut wstawić do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z foli i rozwałkować na grubość 0,7 mm. Połowę masła stopić w rondlu i wysmarować nim rozwałkowane ciasto z jednej strony, po czym przełożyć je na wilgotną ściereczkę. Nałożyć na nie wymieszane wcześniej składniki składniki z miąższem jabłkowym, po czym całość zawinąć i zabrać ściereczkę. Blachę do pieczenia wysmarować masłem, posypać bułka tartą i wyłożyć zawiniętym ciastem. Pozostałe masło, razem z gorzką czekoladą rozpuścić w rondlu, wymieszać i polać całe ciasto. Całość posypać tłuczonymi pistacjami, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. i piec przez 40 minut. Gotowe wyciągnąć z piekarnika oraz formy i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)