Empanadillas z tuńczykiem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1772
Empanadillas z tuńczykiem
fot. Núria Farregut / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g ciasta francuskiego
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • pęczek rukoli
  • olej do głębokiego smażenia
  • sol
  • pieprz
  • Nadzienie:
  • 300 g filetów z tuńczyka
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 0,5 łyżeczki przypraw do ryb
  • 0,5 łyżeczki suszonej kolendry

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Rukolę wyłożyć do miski.

Przygotować nadzienie: filety z tuńczyka pokroić w drobną kostkę. Paprykę pozbawić nasion i pokroić drobno. Jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Po ugotowaniu odcedzić, obrać ze skorupek i posiekać drobno do kolejnej miski. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną paprykę, koncentrat pomidorowy i smażyć przez 1 minutę, na średnim ogniu. Do smażonych składników dodać pokrojonego wcześniej tuńczyka, po czym całość oprószyć szczyptą soli, pieprzu, przyprawą do ryb, suszoną kolendrą, wymieszać i smażyć do miękkości ryby. Potem smażone składniki ściągnąć z ognia i wymieszać z posiekanymi, gotowanymi jajkami w misce.

Następnie ciasto francuskie wysmarować letnią wodą, rozłożyć je na stolnicy, nałożyć na nie łyżką wymieszane składniki nadzienia i całość nakryć kolejnym płatem ciasta. Wszystko dobrze zlepić ręcznie, po czym kubkiem wyciąć w tym krążki i wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Smażyć na rumiany kolor, a gotowe łyżką cedzakową wyciągnąć z tłuszczu i dodać do rukoli w misce.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów