Empanadillas z tuńczykiem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1976
Składniki:
- 300 g ciasta francuskiego
- 0,5 szklanki letniej wody
- pęczek rukoli
- olej do głębokiego smażenia
- sol
- pieprz
- Nadzienie:
- 300 g filetów z tuńczyka
- 2 jajka
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 0,5 łyżeczki przypraw do ryb
- 0,5 łyżeczki suszonej kolendry
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Rukolę wyłożyć do miski.
Przygotować nadzienie: filety z tuńczyka pokroić w drobną kostkę. Paprykę pozbawić nasion i pokroić drobno. Jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Po ugotowaniu odcedzić, obrać ze skorupek i posiekać drobno do kolejnej miski. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną paprykę, koncentrat pomidorowy i smażyć przez 1 minutę, na średnim ogniu. Do smażonych składników dodać pokrojonego wcześniej tuńczyka, po czym całość oprószyć szczyptą soli, pieprzu, przyprawą do ryb, suszoną kolendrą, wymieszać i smażyć do miękkości ryby. Potem smażone składniki ściągnąć z ognia i wymieszać z posiekanymi, gotowanymi jajkami w misce.
Następnie ciasto francuskie wysmarować letnią wodą, rozłożyć je na stolnicy, nałożyć na nie łyżką wymieszane składniki nadzienia i całość nakryć kolejnym płatem ciasta. Wszystko dobrze zlepić ręcznie, po czym kubkiem wyciąć w tym krążki i wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Smażyć na rumiany kolor, a gotowe łyżką cedzakową wyciągnąć z tłuszczu i dodać do rukoli w misce.
Przygotować nadzienie: filety z tuńczyka pokroić w drobną kostkę. Paprykę pozbawić nasion i pokroić drobno. Jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Po ugotowaniu odcedzić, obrać ze skorupek i posiekać drobno do kolejnej miski. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną paprykę, koncentrat pomidorowy i smażyć przez 1 minutę, na średnim ogniu. Do smażonych składników dodać pokrojonego wcześniej tuńczyka, po czym całość oprószyć szczyptą soli, pieprzu, przyprawą do ryb, suszoną kolendrą, wymieszać i smażyć do miękkości ryby. Potem smażone składniki ściągnąć z ognia i wymieszać z posiekanymi, gotowanymi jajkami w misce.
Następnie ciasto francuskie wysmarować letnią wodą, rozłożyć je na stolnicy, nałożyć na nie łyżką wymieszane składniki nadzienia i całość nakryć kolejnym płatem ciasta. Wszystko dobrze zlepić ręcznie, po czym kubkiem wyciąć w tym krążki i wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Smażyć na rumiany kolor, a gotowe łyżką cedzakową wyciągnąć z tłuszczu i dodać do rukoli w misce.
Komentarze (0)