Strudel jabłkowo-rodzynkowy
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1572
Składniki:
- 4 listki sałaty strzępiastej do dekoracji
- 2 łyżki nasion łuskanego granatu do dekoracji
- 2 łyżki płatków migdałowych
- Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 4 jabłka (Lobo)
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 1 białko jajka
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 0,5 szklanki wrzącej wody
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: rodzynki sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i przełożyć do miski. Jabłka umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w drobną kostkę i dodać do rodzynek w misce. Następnie owoce skropić sokiem cytrynowym, zasypać 2 łyżkami cukru, mielonym cynamonem i wymieszać. Mąkę przesypać na stolnicę, dodać do niej masło, wsypać pozostały cukier i zagnieść gładkie ciasto. Zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.
Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować na grubość 5 mm. Na rozwałkowane ciasto nałożyć wymieszane wcześniej składniki z miski. Całość zawinąć w jeden rulon, uformować z niego okrąg i dobrze skleić końce ciasta. Wszystko przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, ostrym nożem ponacinać w kilku miejscach i wysmarować całe ciasto białkiem jajka.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przestudzić, przełożyć na talerz i udekorować umytą i osączoną z wody sałatą strzępiastą, nasionami granatu oraz płatkami migdałowymi.
Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować na grubość 5 mm. Na rozwałkowane ciasto nałożyć wymieszane wcześniej składniki z miski. Całość zawinąć w jeden rulon, uformować z niego okrąg i dobrze skleić końce ciasta. Wszystko przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, ostrym nożem ponacinać w kilku miejscach i wysmarować całe ciasto białkiem jajka.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przestudzić, przełożyć na talerz i udekorować umytą i osączoną z wody sałatą strzępiastą, nasionami granatu oraz płatkami migdałowymi.
Komentarze (0)