Strudel jabłkowo-rodzynkowy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 751
Strudel jabłkowo-rodzynkowy
fot. mmhlm / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 4 listki sałaty strzępiastej do dekoracji
  • 2 łyżki nasion łuskanego granatu do dekoracji
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 4 jabłka (Lobo)
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 1 białko jajka
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 0,5 szklanki wrzącej wody

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: rodzynki sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i przełożyć do miski. Jabłka umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w drobną kostkę i dodać do rodzynek w misce. Następnie owoce skropić sokiem cytrynowym, zasypać 2 łyżkami cukru, mielonym cynamonem i wymieszać. Mąkę przesypać na stolnicę, dodać do niej masło, wsypać pozostały cukier i zagnieść gładkie ciasto. Zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.

Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować na grubość 5 mm. Na rozwałkowane ciasto nałożyć wymieszane wcześniej składniki z miski. Całość zawinąć w jeden rulon, uformować z niego okrąg i dobrze skleić końce ciasta. Wszystko przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, ostrym nożem ponacinać w kilku miejscach i wysmarować całe ciasto białkiem jajka.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przestudzić, przełożyć na talerz i udekorować umytą i osączoną z wody sałatą strzępiastą, nasionami granatu oraz płatkami migdałowymi.

0 komenatrzy

Podobne przepisy