
Hummus z chili i oliwkami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3178

Składniki:
- 400 g ciecierzycy w zalewie
- 200 g gotowej pasty sezamowej
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki zielonych oliwek w zalewie
- 1 łyżka zalewy z ciecierzycy
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i pokroić drobno. Czosnek obrać ze skóry i drobno pokroić. Ciecierzycę osączyć z zalewy (zostawić jedynie 1 łyżkę zalewy), dodać do tego pastę sezamową, pokrojony czosnek oraz wlać 2 łyżki oliwy z oliwek. Wszystko doprawić do smaku pieprzem oraz solą, po czym całość zmiksować na jednolitą masę. Gotową masę przełożyć na talerz, oprószyć mieloną papryką chili, dodać oliwki osączone z zalewy, potem zalać 1 łyżką oliwy z oliwek i posypać pokrojoną natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)